Registrirajte se na forum.
Učestvujte u diskusijama i iznesite vaše stavove.
Kliknite ovdje.

Word: Spremanje i podjela dokumenata

Mnoge mogućnosti psotoje u Office, a jedna od njih ej da snimate svoje dokumenta na OneDrive, te im tako možete pristupiti i sa drugih uređaja.

Da biste bili u mogućnosti ovo raditi, osigurajte da ste rpijavljeni na Microsoft račun u vašem Word-u, kliknite na File, te tu provjerite da li ste prijavljeni ili se prijavite na OneDrive.

Snimanje dokumenta

Ako ste radili na novom dokumentu, i ako kliknete malu disketu za spremanje dokumenta u gornjem lijevom uglu programa, bićete preusmjerteni na prikaz kao kada izabere file, ovo ćemo nazvati Iza Pozornice.
Ovdje možete izabrati gdje želite snimiti vaš dokument.

Ako želite snimiti dokument na PC, kliknete na Browse, te odaberete lokaciju u koju želite pospremiti vaš dokument.
Kada ste jednom odabrali loakciju i snimili dokument, kada god sljedeći puta kliknete na save, odnosno ikonu diskete u gornjem lijevom uglu, nećete više biti pitani gdje želite snimiti vaš dokument, nego će se on automatski snimati na mjesto koje ste već prvi puta odabrali.

Snimanje nove verzije dokumenta ili na drugu lokaciju

Ako želite snimiti dokument na drugu lokaciju, pod drugim imenom ili novu verziju dokumenta, opcija koju birate će biti save as, tako da kliknite File, a onda kliknite Save As, koristite korake kao u prije navedenom primejru, osim ako ne želite snimiti dokument na OneDrive.

Zaštitite se od gubitka dokumenta

Ponekad možemo izgubiti dokument, tako da je dobro da uradite sljedeće, kliknite na File, to vas odvodi do Iza Pozornice, kliknite Options, i ovdje sada u lijevom padajućem odabiru izaberite Save i označite kutijicu iza koje piše “Save to computer by default”.
ovo će omogućiti oporavak nespremljenih dokumenata ako slučajno izađete iz programa a zaboravili ste snimiti dokument.
Tu možete izabrati lokaciju uz pomoć Browse, gdje će se automatski snimati svi vaši dokumenti na kojima radite.

Ako zaboravite spremiti dokument, nestane struje, PC se ugasi ili nešto slično, uvijek ćete moći oporaviti dokument uz ovu opciju, odnosno vaš dokument će automatski biti snimljen.

Da vratite dokument, ponovno otorite Word, Document Recovery panel će biti prikazan sa lijeve strane, i tu mpžete pristupiti dokumentima koji su automatski snimljeni.
Automatsko snimanje se izvršava svakih 10 minuta.

Ako želite podijeliti dokument s nekim ko nema Word, možete snimiti dokument u PDF formatu, to uradite tako što kliknete File, a zatim Export, i odaberete PDF.

Lapan
Naše web mjesto je omogućeno prikazivanjem internetskih oglasa našim posjetiteljima.
Onemogućite vaš blokator i kliknite na ovaj tekst.