Word: Početak

Microsoft Word je jedan od najpopularnijih programa us vijetu koji se koristi za procesuiranje teksta.
Možete ga koristiti za kreiranje dokumenata, biltena i drugih…

Kada otvorite word, prvo što ćete ugledati je početni zaslon, a odavde možete pristupiti spašenim dokumentima, ili dokumentima na kojima ste radili u skorije vrijeme, ili da otvorite i kreairate sasvim novi dokument.

Mi ćemo početi sa novim dokumentom, pa s toga kliknemo na “Blank Document”.

Od ovoga trenutka možda želite da malo pogledate po alatnoj traci i stvarima koje se nalaze unutar Word programa, i da bar malo zapazite stvari tako da se ne izgubite pri korištenju ovog programa.

Alatna Traka

Alatna traka je zbirka alata i značajki koja se nalazi na vrhu dokumenta u horizontalnom položaju.

Traka je podijeljena na tabove, kao što su Design, Insert, Home, tako da lahko možete naći ono za čime tragate.

U svakom tabu postoje komande koje su organizirane u grupe.
Na primjer ako pogledate bliže u Font grupu, vidjećete da se tu nalazi sve što vam je potrebno za rad sa tekstom.
Možete formatirati tekst kao Bold, Italic, mijenjati boje i veličine teksta.

Neke od ovih grupa imaju malu strelicu u donjem desnom uglu na koju možete kliknuti da biste vidjeli čak i više mogućnosti za određenu grupu, u ovom slučaju rad sa tekstom.

Ako imate osjećaj da vam Alatna Traka zauzima previše prostora, uvijek imate mogućnost da je sakrijete ili minimizirate, sve što treba da uradite jeste da kliknete na strelicu u gornjem desnom uglu i izaberete opciju koja vam odgovara.

Za pomoć pri uređivanju i kreiranju dokumenata, može vam poslužiti i “Tell me what to do” opcija.

Sve što treba da upišete tu ejste ono što trebate uraditi, i ova opcija će vam pomoći da pronađete odgovarajući alat za to.

Alatna traka za brzi pristup se nalazi u gornjem lijevom uglu programa, ovo mjesto vam omogućava da upotrijebite često korištene komande poput Save, Save As.
Ovdje čak možete dodati i više komandi tako što ćete kliknuti na strelicu koja se nalazi krajnje desno na alatnoj traci brzog pristupa, samo dodate kvakicu na opciju za koju želite da se nalazi u Alatnoj Traci Brzog Pristupa.

Radno Područje

U krajnjem donjem lijevom uglu programa ćete pronaći broj stranice, page number u kojoj radite, te broj riječi koje ste iskoristili.

S lijeve strane i gornje strane, vidjećete dva mala lenjira.
Ovi tzv. lenjiri vam omogućavaju da oblikujete vaš dokument i izgled vašega dokumenta.

Da biste prikazali ili sakrili lenjira, idite na tab View, a zatim, a onda označite ili odznačite kockicu do “ruler”.

U krajnjem, donjem, desnom uglu pronaći ćete još nekoliko alata koji vam pomažu da promijenite način na koji se vaš dokument prikazuje.

To postoje alati poput, zoom in/out, da približite ili udaljite dokument, zatim postoje opcije koje mijenjaju kako da vidite svoj dokument, na primjer Read Mode će prikazati dokument u čitaćem položaju, zatim PRint layout će prikazati kako će vaš dokument izgledati kada ga printate, web layout pokazuje dokument kaow eb stranicu,