{ ?>
Niste registriran korisnik
Izaberite jednu od opcija
1. Lajkajte stranicu na linku ispod ili kliknite zatvori ako ste već lajkali.
2. Registrirajte se.
Registracija
Post će se otvoriti nakon što izvršite opciju.

Lapan

Loading...

Lapan

Registracija

Povezano

- Besplatno - Dokumentarni - Filmovi - Videoteka - April 29, 2022

Usporeni genocid: Što no nema od Drine vedrine

1

Lapan

@lapan

Na osnovu velikog broja relevantnih dokumenata, film Avde Huseinovića “Usporeni genocid: Što no nema od Drine vedrine” pokazuje da je u srednjem i donjem Podrinju i Birču ubijeno oko 8.000 Bošnjaka iz opština Bijeljina, Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Vlasenica, između 1. aprila 1992. i 16. aprila 1993., kada se Srebrenica proglašava sigurnom zonom UN, što se danas rijetko spominje.

Diego Aria, ambasador Venecuele i šef delegacije pri Ujedinjenim nacijama. koja je 1993. godine posjetila Srebrenicu, svjedočio je pred Haškim tribunalom 5. decembra 2005. godine, rekavši: “U Srebrenici je počinjen spor genocid tokom 1992. i 1993. godine.”

“Međunarodna zajednica nije mrdnula prstom da zaštiti muslimane u enklavi, niti im je dozvolila da se brane”, rekao je tada u Hagu ambasador Aria, otvoreno optužujući tadašnjeg generalnog sekretara Boutrosa Galija i Sekretarijat UN-a zbog zadržavanja izvještaja o Srebrenici i dezinformisanju Vijeća sigurnosti.

Nažalost, činjenica da je na ovom području Podrinja tokom prve godine napada pobijeno isto toliko Bošnjaka koliko je ubijeno u julu 1995. godine gurnuta pod tepih, planeri i izvršioci genocida su to iskoristili i počeli mijenjati prirodu sukoba.
Da bi se genocid iz 1995. prikazao kao osveta za navodne srpske žrtve 1992. i 1993., pretvoriti su zločinca u žrtvu.

Podijelite ovo sa prijateljima...

Pogledajte  Pirati s Kariba: Prokletstvo crnog bisera (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl)