Upozorenje za korisnike AMD Ryzen APU računala

Nedavno smo dobili pitanje u kojemu korisnik kaže kako računalo pokaže određenu solidnu boju ili drugim riječima “zašteka”.
Nakon istraživanja na osnovu konfiguracije hardvera, softvera i samo operativnog sustava na računalu uspjeli smo pronaći problem.

Problem se ne odnosi samo na ovaj slučaj, već obuhvata sve uređaj, odnosno AMD Ryzen APU računala.

Ukoliko ste vlasnik računala, bilo da se radi o desktop računalu ili laptop računalu, upozorenje je univerzalno i odnosi se na sva AMD Ryzen APU računala.

Naime, prije nego što ažurirate vaše Windows 10 računalo na verziju 1903, kako ne bi došlo do problema potrebno je da prije toga ažurirate Radeon Pogonski softver (Radeon Drivers) na verziju 19.5.2.

Razlog zbog kojega trebate ažurirate prvo Radeon, pa tek kasnije Windows 10 na 1903 verziju je što se događaju greške.
najviše grešaka je zabilježeno na HP uređajima, a naročito sa 2500U ili 2700U, greška koja bi se pojavila jeste da računalo prikaže solidnu boju na ekranu i problem se ponavlja.

HP pruža starije verzije pogonskih programa uz svoje uređaje, a upravo ti pogonski programi koji su zastarjeli uzrokuju grešku zbog koje se laptop zaključava, odnosno nasumično pokaže zaslon u soldinoj boji.

Kada se radi o AMD, uvijek je najbolje instalirati njihove najnovije drajvere kako ne bi dolazilo do ovakvih ili sličnih pogrešaka.