Registrirajte se na forum.
Učestvujte u diskusijama i iznesite vaše stavove.
Kliknite ovdje.

UN genocid u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj

25. Septembar 1991. godine, biće obilježen kao datum kada je vijeće UN-a prihvatilo rezoluciju 713, koja se odnosila na embargo, odnosno zabranu isporuke oružja i vojnih sredstava u Jugoslaviju.
Naglasili su potrebu za diplomatskim rješavanjem problema, dok se rat rasplansavao unutar Jugoslavije.
Ovo je jedan u nizu nemara takozvanog vijeća UN, čist dokaz da su željeli pomoći četnicima da izvrše genocid na ovim prostorima.
Oni, koji govore da je svijet bio slijep na dešavanja, odnosno genocid u bivšoj Jugoslaviji griješe, sve je svijet to dobro vidio i dobro planirao kako da napravi četnicima pogodno tlo za genocid i etničko čišćenje.

Državni tajnik SAD-a, James Baker je na sjednici istakao da su za početak rata u Sloveniji i Hrvatskoj krivi Srbi, odnosno njihove političke partije i JNA (Vojska Jugoslavije).
Čini se da su James Baker i ostali koji su bili na zasjedanju ustvari donijeli ovakvu rezoluciju: “Ne dajte nikome tamo oružje, neka se biju svojim oružjem, a ne našim oružjem. Mi se ne želimo miješati i ne interesira nas to što su JNA zauzeli četnici i što će pobiti ostale narode.”
Da, ovako je glasio taj embargo u mislima onih koji su zasjedali i sročili to u riječima, ali ne i djelima manje opasnu zabranu.

Da to nije samo bio embargo na oružje ispostavilo se u nadolazećim godinama.
UN embargo izglasan, odnosno donešen na ovom zasjedanju bio je i embargo na život.
Hrana nije mogla do Bosne, manje više je s nekih strana uspjela dolaziti u Hrvatsku, a Bošnjaci su dobijali onoliko, koliko Hrvati propuste u Bosnu i Hercegovinu.

Ovu odluku UN nije mijenjao uprkos genocidima u Vukovaru, Prijedoru, Višegradu, Srebrenici, te mnogim drugim mjestima.
Odluka je ostala na snazi, a životom su je platile hiljade Hrvata i Bošnjaka.

Lapan
Naše web mjesto je omogućeno prikazivanjem internetskih oglasa našim posjetiteljima.
Onemogućite vaš blokator i kliknite na ovaj tekst.