Kako ukloniti viruse i malware iz računala?

Računalo vam sporo radi, razni prozorčići iskaču, ako se ovakve stvari događaju postoji velika mogućnost da je vaše računalo zaraženo nekim zlonamjernim softverom.

Iako problemi sa hardverom mogu praviti slične probleme većinom se radi o problemu unutar softevra, odnosno nekom zarazom.

Izbrišite privremene datoteke

Windows dolazi sa alatom za uklanjanje privremenih datoteka iz sustava, to možete uraditi tako što na disk, odnosno aprticiju kliknete desnom tipkom miša, a zatim kliknete properties, ovdje izaberite, odnosno kliknite na Disk Cleanup, označite sve stvarčice sa kvakicom ispred njih i stisnite Ok.

Preuzmite Antivirus i skenirajte cijeli sustav

Na ovom linku…. https://www.avast.com/index možete preuzeti besplatni antivirusni softver Avast.

Ako već imate neki antivirusni softver na vašem računalu, prvo ga deinstalirajte kako ne bi došlo do konflikta između ova dva programa.
Jednom kada ste uklonili stari antivirusni softver, preuzmite avast, instalirajte na svoje računalo.

Uradite puno skeniranje pomoću Avasta…

  • Otvorite Avast sučelje.
  • Kliknite na opciju Protection od ponuđenih.
  • Sada izaberite opciju Custom scans.
  • Kliknite na Create A New Scan.
  • Unesite naziv za svoj kostumizirani skan, odnosno skeniranje.
  • Odaberite opciju Full Virus Scan.
  • U Scan Areas označite sve moguće što možete označiti kako bis e provjerilo apsolutno sve na vašem računalu.
  • Zatim pokrenite pregledanje vašega računala.

Da objasnimo ostale postavke unutar Avast antivirusa…

Smart Scan – Ovo je brz način skeniranja vašeg računala, ali ne i sveobuhvatan i detaljan.
Full Virus Scan – unaprijed definirano, detaljno skeniranje vašeg sustava za provjeru diska na zlonamjerni softver.
Targeted Scan – Birate folder ili datoteke koje želite skenirati.
Boot-Time Scan – Vaše računalo će biti skenirano na zlonamjerni softver sljedeći put kada se uključi.
Custom scans – Sami određujete parametre po kojima ćete skenirati vaše računalo.
Explorer Scan – Skenira određene datoteke i mape izravno sa radne površine.

Mi nastavljamo sa provjerom računala.
Iako dobar, Avast ne može sve pretražiti, sljedeći softver ili program koji trebamo jeste Malwarebytes, možemo koristiti trial pro verziju za 30 dana kako bismo dubinski pretražili naš računar.

Preuzmite MalwareBytes na ovom linku… https://www.malwarebytes.com/

Kada ste preuzeli setup.exe za MalwareBytes program, pokrenite instalaciju, označite da želite 30 trial za pro MalwareBytes, jer ćete tako omogućiti bolje skeniranje vašega računala.

Pokrenite MalwareBytes aplikaciju i iz sučelja odaberite Custom Scan, da en objašnjavamo dalje, svodi se na isto kao i skeniranje u avast programu, odaberete sve unutar računala i pokrenete skeniranje.
U nekim slučajevima, zavisnosti od dosta faktora, a i kako je ovaj program takav da baš dubinski pretražuje sustav, trebaće možda duži vremenski period da se skeniranje u potpunosti završi, a to može uticati na brzinu i odgovornost vašeg uređaja.
Tako da je najbolje da ovakav pregled ostavite preko noći.

Nekada zlonamjerni softver napada web preglednike

Zlonamjerni softver može oštetiti Windows datoteke i druge postavke. Nekada zlonamjerni softver napadne web preglednik, instalira neke ekstenzije, promijeni početnu srtanicu i druge stavri.

Provjerite u postavkama vašega Web preglednika da li je promijenjena početna stranica, da li su instalirane neke sumnjive ekstenzije i dodaci koje vi lično niste instalirali.

Sustav i dalje radi neispravno

U ovom slučaju je najbolje da pokušate spasiti svoje datoteke koje vam prijeko trebaju, jer nikada ne znate šta se može desiti sa sustavom.
Kopirajte svoje datoteke na vanjski disk ili USB.

Kada ste iskopirali sve potrebno, treba da reinstalirate Windows 10 sustav.
Već smo govorili o tome kako se instalira sustav, i naravno o tome kome dati da vam instalira, jer koliko god zvučalo jednostavno, nije jednostavno.

Najlakše je staviti cd/dvd ili USB pogon i stiskati next, ne ide to baš tako, onda ćete samo još više platiti da vam neko uredi sve to, nego što biste platili izvorno odmah nekome stručnom.
Lično sam se susretao sa ljudima i uređajima kojima su drugi vratili sistem, pa ili nisu nikako ili su instalirali pogonske programe koji u device manager-u se pokazuju kao ispravni, ali nisu ispravni, to je čisto zamagljivanje problema, te mnoge druge probleme, i najradije bih odbio da radim ovakav uređaj kada je već neko napravio dobru pometnju i još vam i uzeo pare da napravi sistem lošijim nego što je bio.

Pročitajte na našoj stranici kako da održavate vaše računalo.