Kako ubrzati Windows računalo?

Računari na početku svog rada rade vrlo dobro i vrlo brzo počinju usporavati za nekoliko mjeseci.

U ovom slučaju, većina ljudi misli da računar ne radi, a zatim potraže pomoć prijatelja, poznanika ili servisera.

U tom slučaju ponekad problem možete riješiti sami. Ovo ne zahtijeva određenu pozadinu IT tehnologije, već osnovne korake koje bi trebao znati svaki vlasnik prijenosnog računara ili radne površine.

Kako ubrzati računar?

Kad je instaliran samo operativni sustav, brzina kojom računar radi od početka je njegova “savršena brzina”. Kad započnete instalirati druge programe, sustav se usporava jer mora pokrenuti i ostale programe ili druge upravljačke programe.

Na performanse vašeg računara utječe i instalirani antivirusni program. Naime, antivirusni program skenira sve dokumente u pozadini kako bi se spriječilo aktiviranje zaraženih dokumenata. Isti princip vrijedi i kada radite na računaru i pokrećete druge programe ili otvarate dokument. Protivirusni program skenira antivirusni program prije nego što se prikaže. Iako mu je potrebna sekunda ili manje za obavljanje ove provjere, njegova se brzina računara smanjuje za korisnika.

Za prijenosne računare priča uključuje i prašinu koja se nakuplja na rashladnom sustavu računara, zbog čega se računar pregrijava i usporava. Bez obzira na uzrok, računar je spor, a u većini slučajeva rješenje je vrlo jednostavno.

Instaliranje drugih programa uzrokovat će i instalaciju programa koje ne želimo instalirati, kao što su drugi web preglednici, drugi programi koji nas štite od virusa ili neželjeni programi koji uzrokuju reklamiranje.

Uklonite programe koje ne koristite i ne želite

Možete deinstalirati programe koje više ne koristite. Ne dirajte programe koji su povezani sa sustavom Windows ili koje je imenovao proizvođač računara. Odnosno, ovi su programi potrebni za pokretanje računara, a možda će vam biti neupotrebljivi.

Očistite kompjuter

Pokrenite Čišćenje diska, otvorite Moj računar, desnom tipkom miša kliknite tvrdi disk i odaberite opciju Svojstva. Na kartici Općenito pronaći ćete gumb koji prikazuje Čišćenje diska. Kliknite na njega i vaš će računar izračunati samo ako mu treba čišćenje. Ovaj korak može potrajati nekoliko minuta ako imate veliki disk s datotekama. Ako sve ne bude gotovo u sekundi ili dvije, ne brinite odmah.

Zaustavite start-up programe

Neki se programi automatski uključe kada upalite računar. Ali obično ne morate zapravo aktivirati Skype, iTunes, Adobe Reader i slične programe čim uključite računar. Postoje dva načina za sprečavanje njihovog aktiviranja čim pokrenete računar.

Morate kliknuti gumb “Start” i upisati “msconfig” u prozor za pretraživanje. Sadržaj pod nazivom “konfiguracija sustava/System Configuration” bit će uključen. Treba biti vrlo oprezan kad kliknete bilo koji gumb u ovom prozoru. Kliknite karticu “Pokretanje/Start” i dobit ćete opis svih programa koji se izvode u vrijeme izvođenja. Da biste otkazali program koji ne treba stalno biti pokrenut, samo kliknite mišem i izbrišite kvačicu ispred naziva programa. Ne dirajte programe “proizvođač/manufacturer” navedene od strane Microsofta ili proizvođača računara i programe koje trebate koristiti.

Očistite računar nekim alatima

CCleaner
Samo ga preuzmite na računar, a zatim instalirajte i pokrenite. CCleaner će analizirati stanje vašeg računara i pružiti vam nekoliko mogućnosti za brisanje nepotrebnih datoteka. Ono što je posebno u ovom programu jest to što pregledava registar sustava Windows, zapravo mozak računara, i uklanja sve nepotrebne i nedostupne unose.

Ažurirajte računar i programe

Da biste osigurali da imate instaliranu najnoviju verziju programa, obično je dovoljno pokrenuti program, zatim kliknite na “Pomoć” i pronađite opciju u riječi “Ažuriraj”.

Očistite HDD

Kliknite Start, upišite defrag u prozor za pretraživanje, a zatim odaberite Defragmenter diska. Alat će prvo analizirati disk i reći vam trebate li preurediti dokumente. Ako ga pokrenete, imajte na umu da cijeli postupak može trajati više od sat vremena, ovisno o tvrdom disku i količini podataka.

Obrišite viruse, crve i drugo…

Zlonamjerni softver je najčešći uzrok usporavanja vašeg računara. To su neželjeni programi koje korisnici često instaliraju na svoj računar posjećujući sumnjive web stranice ili putem e-pošte.

Nadogradite hardver

Ukoliko su vam starije komponente računara, moguće je da vam je potrebna ova vrsta nadogradnje, a tos e najviše odnosi na RAM memoriju.

I na kraju razmišljajte da nabavite novi računar…