Registrirajte se na forum.
Učestvujte u diskusijama i iznesite vaše stavove.
Kliknite ovdje.

Zašto nijedna tipka na mojoj tastaturi ne radi?

Može biti vrlo frustrirajuće kada tipkovnica ne radi. Tipkovnica je glavni način unosa u računala. Ako nemate tipkovnicu, nećete moći obavljati jednostavne zadatke, poput prijave u operativni sustav ili čak ulaska u postavke računala CMOS.

Zbog toga se uvijek preporučuje da imate pri ruci rezervnu tipkovnicu. Kabelska tipkovnica s USB sučeljem odličan je izbor za svako prijenosno računalo ili stolno računalo izrađeno u ovom stoljeću. Obično novu tipkovnicu možete kupiti kod lokalnog dobavljača ili elektroničkog ureda za otprilike 10 do 15 KM ili možete pronaći rabljenu ili obnovljenu tipkovnicu na mreži za prodaju.

Ako nemate tipkovnicu na raspolaganju, mogućnosti za rješavanje problema će biti ograničene. Neki od sljedećih koraka zahtijevaju da upotrijebite drugu tipkovnicu kako biste dijagnosticirali problem.

Provjerite ima li hardverskih problema

Provjerite konekciju

Ponekad je najjednostavnije rješenje može riješiti problem.
Provjerite je li tipkovnica čvrsto spojena.
Isključite tipkovnicu s računala, a zatim je ponovo povežite s istim priključkom. Ako imate USB tipkovnicu, možda ćete morati isprobati drugi USB priključak kako biste riješili problem.

Provjerite prekidač za bežičnu tipkovnicu

Većina bežičnih tipkovnica ima prekidač za napajanje, pa je možete isključiti kad je ne koristite za uštedu trajanja baterije. Provjerite prekidač napajanja na tipkovnici i provjerite je li uključen.

Provjerite baterije i bežični adapter

Ako koristite bežičnu tipkovnicu, provjerite je li baterija na tipkovnici potrošena. Također provjerite je li bežični prijemnik pravilno spojen s vašim računalom i da nema prepreka koje blokiraju signal.

Tastatura sa PS / 2 priključkom

Ako koristite PS / 2 tipkovnicu, pokušajte s drugom tipkovnicom PS / 2 s istim ulazom.
Ako je tipkovnica za koju se zna da je povezana na PC port za PS / 2, ali tipkovnica ne radi ispravno, hardver PS / 2 možda nije ispravan.
U ovom slučaju ćete možda trebati zamijeniti samu matičnu ploču da biste riješili problem. Ako na računalu imate USB priključak, pokušajte upotrijebiti USB tipkovnicu.

USB ulaz

Ako koristite USB tipkovnicu, a tipkovnica je spojena na USB, pokušajte je spojiti izravno na stražnju stranu računala. Ako tipkovnica može raditi kasnije, USB ulaz je možda neispravno i treba ga zamijeniti.

Testirajte tastaturu izvan Windows-a

U nekim slučajevima tipkovnica možda neće raditi u sustavu Windows zbog problema s softverom koji izravno komunicira s tipkovnicom.
Ako je LED tipka Num Lock, Caps Lock ili Scroll Lock na tipkovnici uključena, pokušajte ponovo pokrenuti računalo da biste vidjeli može li se pritiskom na ove gumbe uključiti i isključiti svjetla.

Također možete testirati tipkovnicu ulaskom u CMOS / BIOS postavke pritiskom na tipku.
Ključ je obično F2, F12 ili Del.
Poruka pri pokretanju računala određuje ispravnu tipku.

Ako tipkovnica ispravno radi kad pokrenete računalo, nešto u sustavu Windows onemogućiće rad tipkovnice. Pokušajte pokrenuti računalo u sigurnom načinu rada. U sigurnom načinu rada, operativni sustav učitava najmanje softvera i upravljačkih programa kako bi umanjio moguće sukobe. Ako je tipkovnica u sigurnom načinu rada, pokušajte deinstalirati ili ponovo instalirati bilo koji nedavno dodan softver.

Ako tasteri Num Lock i Caps Lock ne rade i ne možete ući u podešavanje CMOS-a, sve što možete učiniti je isprobati drugu tastaturu. Ako druga tipkovnica ne radi, vjerovatno je da je matičnu ploču potrebno zamijeniti, a možda je došlo vrijeme da razmislite o zamjeni računala.

Lapan
Naše web mjesto je omogućeno prikazivanjem internetskih oglasa našim posjetiteljima.
Onemogućite vaš blokator i kliknite na ovaj tekst.