Kako testirati matičnu ploču i procesor na pogreške?

Oštećenja na matičnoj ploči ili CPU-u mogu uzrokovati mnogo različitih problema na vašem računalu.
Evo nekih mogućih problema s kojima biste mogli naići.
Važno je zapamtiti da sljedeći problemi mogu nastati ne samo oštećenjem matične ploče i procesora.

  • Računalo se ne pokreće, zvučni signal se oglašava.
  • Slučajni pad sustava računala dovodi do općih poruka o pogrešci u zaštiti, ilegalnih radnji, kobnih iznimki itd.
  • Računalo se nasumično ponovno pokreće.

Postoji nekoliko načina za testiranje matične ploče i procesora vašeg računala kako biste utvrdili je li postoje oštećenja koja mogu uzrokovati probleme s računalom.

Važno upozorenje o svim stres testovima

Moramo upozoriti čitatelje na povezane opasnosti provođenja stres testova. Softver koji se koristi za testiranje, odnosno stres testiranje možda ne samo da stvara opterećenje, već može prelaziti i granice snage koje je odredio proizvođač.
Ovi testovi mogu oštetiti sustav i što je još gore, mogu oštetiti hardver, stoga, ukoliko ne znate šta radite ne upuštajte se u ovakve testove.

Ukoliko se odlučite na samoruko testiranje, osigurajte da se relevantni parametri, uključujući temperaturu, kontinuirano prate pomoću preciznih i modernih alata. Odmah prekinite testiranje, ako vidite prevelike vrijednosti temperature ili nešto poput toga.

Vizualna provjera hardvera

Prvo što treba učiniti je vizualno pregledati matičnu ploču.
Čest uzrok problema ili neispravnosti matične ploče je ispupčeni ili izgarani kondenzator.
Provjerite vrh svakog kondenzatora da biste vidjeli je li ispupčen, čak i malo ili ako kondenzator curi, što pokazuje da je kondenzator napuhan.
Ako osjetite ispuhan kondenzator, to može biti uzrok problema s matičnom pločom računala.

Za CPU, vizualni pregled će zahtijevati da uklonite CPU iz računala.
Nakon uklanjanja CPU-a, provjerite postoje li savijene igle na strani u koju je umetnuta matična ploča. Ako se igle zakrive, može doći do problema sa CPU-om i računalom.

Prošireni ili ispušteni kondenzatori mogu se zamijeniti, ali instaliranje novih kondenzatora zahtijeva precizno lemljenje.
Možete saviti igle na CPU-u, ali budite vrlo oprezni.
Lahko je slučajno izvaditi iglu kada pokušavate saviti iglu, a ako se to dogodi, CPU je potrebno zamijeniti.

Ako vizualni pregled ne utvrdi očigledne vidljive probleme, za dijagnosticiranje problema treba koristiti softver ili hardverski alat.

Softverska i hardverska rješenja

Evo nekoliko softverskih programa dizajniranih za testiranje matičnih ploča i procesora računala.
No, zbog složenosti i raznolikosti matičnih ploča i PC procesora, ovi programi možda neće otkriti sve moguće kvarove.

Intel Processor Diagnostic Tool – Ako imate Intelov procesor, Intel Processor Diagnostic Tool izvrstan je besplatni program za testiranje različitih Intelovih procesora.

Hot CPU Tester – Odličan alat za testiranje matičnih ploča i procesora. Jednostavan za pokretanje i koristan za rješavanje problema s računalom. Hot CPU Tester također uključuje funkciju gorenja za nova računala ili računala s novijom matičnom pločom ili CPU-om.

Tu su i izvrsni hardverski alati za testiranje i dijagnosticiranje matične ploče i CPU-a…

Ultra-X – Još jedna kolekcija proizvoda koja vam pomaže testirati hardver vašeg računala, uključujući vašu matičnu ploču.

PC Doctor – Izvrsno, ali ne jeftino rješenje koje servisni centri i tehničari često koriste za dijagnosticiranje problema s hardverom računala, uključujući i probleme s matičnom pločom.

Ako pokušate testirati matičnu ploču ili CPU pomoću bilo kojeg od gore navedenih programa ili hardverskog alata i utvrdite da su jedan ili oba oštećeni, zamijenite ih.

Ne postoji jednostavan ili jeftin način da popravite bilo koji hardver.

Ako niste isprobali matičnu ploču, softver za analizu procesora ili hardverske alate, možda ćete trebati poslati svoje računalo servisu za popravak računala i dijagnosticirati problem.