Kako testirati tvrdi disk (HDD) na pogreške?

Oštećeni tvrdi disk može uzrokovati mnoge druge probleme na vašem računalu.
Evo nekih mogućih problema s kojima biste mogli naići.
Važno je imati na umu da problemi navedeni u nastavku mogu biti uzrokovani oštećenim diskovnim pogonom.

  • Došlo je do pogreške tijekom čitanja, kopiranja, premještanja ili brisanja podataka na vašem računalu.
  • Disk je mnogo spor.
  • Operativni sustav se ne može pokrenuti.
  • Ostale neočekivane pogreške ili ponovno pokretanje računala.

Važno upozorenje o svim stres testovima

Moramo upozoriti čitatelje na povezane opasnosti provođenja stres testova. Softver koji se koristi za testiranje, odnosno stres testiranje možda ne samo da stvara opterećenje, već može prelaziti i granice snage koje je odredio proizvođač.
Ovi testovi mogu oštetiti sustav i što je još gore, mogu oštetiti hardver, stoga, ukoliko ne znate šta radite ne upuštajte se u ovakve testove.

Ukoliko se odlučite na samoruko testiranje, osigurajte da se relevantni parametri, uključujući temperaturu, kontinuirano prate pomoću preciznih i modernih alata. Odmah prekinite testiranje, ako vidite prevelike vrijednosti temperature ili nešto poput toga.

Kako testirati tvrdi disk (HDD) na pogreške?
Softverska rješenja

ScanDisk – Korisnici sa sustavom Microsoft Windows mogu koristiti već instalirani alat za provjeru diska ScanDisk kako bi pronašli i popravili sve pogreške na tvrdom disku.

Chkdsk – Još jedan uslužni program Windows naredbenog retka za testiranje tvrdih diskova.
Ako ne možete pokrenuti Windows, podignite sustav sa Windows CD-a, idite na Recovery Console i pokrenite chkdsk /f da popravite pogrešku.

HDD health – Odličan program koji koristi S.M.A.R.T tehnologiju za prikaz statistike tvrdog diska poput temperature pogona, ukupnog stanja i svih ostalih SMART atributa.

TestDisk – Fantastičan, besplatan i program otvorenog koda za testiranje i ispravljanje različitih pogrešaka na tvrdom disku.

Seagate SeaTools – Predivan besplatni softver za testiranje svih tvrdih diskova na računalu.

Druga je mogućnost preuzimanje datoteke za stvaranje CD-a s Ultimate Boot-om.

Ultimate Boot CD sadrži mnoštvo alata za testiranje računalnog hardvera, uključujući tvrde diskove, i mogu pomoći u rješavanju nekih od njih.

Zamijenite tvrdi disk

Ako nakon isprobavanja gornjih prijedloga, čini da je vaš tvrdi disk oštećen ili se pojavi SMART greška, pogon je oštećen i preporučujemo da ga zamijenite.

Općenito, tvrdi diskovi imaju garanciju od nekoliko godina, a ako je pogon ili pogon relativno nov za računalo, još uvijek može biti pod garancijom, čak i ako računalo nije.

Ako ste zabrinuti zbog vraćanja izgubljenih podataka s neuspjelog pogona, razmislite o korištenju tvrtke specijalizirane za oporavak podataka.