Što je usmjerivač i kako radi?

Usmjerivač (Router), dio je mrežnog hardvera koji omogućuje vašoj lokalnoj kućnoj mreži, poput vašeg osobnog računala i drugih povezanih uređaja komunikaciju s Internetom.

Tačnije, usmjerivači koji se koriste u kućama i malim mrežama.

Čemu služi usmjerivač?

Usmjerivač je prva linija obrane od upada u mrežu.
Omogućavanje najviše razine sigurnosti usmjerivača uključuje stvari poput vatrozida i najbolji je način zaštite računalnih sustava i podataka od napada.

Većina usmjerivača povezuje se s drugim mrežnim uređajima samo putem mrežnih kabela i ne zahtijevaju pokretanje upravljačkih programa na sustavu Windows ili drugim operativnim sustavima.
Međutim, usmjerivači povezani s računalom putem USB-a ili FireWire-a obično zahtijevaju ispravno funkcioniranje upravljačkih programa.

Usmjerivač obično djeluje kao DHCP poslužitelj u maloj mreži i izdaje jedinstvenu IP adresu.
Većinu usmjerivača proizvode tvrtke poput Linksys, Belkin, D-Link, TRENDnet itd.

Kako usmjerivači rade?

Usmjerivači povezuju modeme, poput optičkih vlakana, kabela ili DSL modema, s drugim uređajima za komunikaciju između tih uređaja i Interneta.
Većina usmjerivača obično imaju više mrežnih priključaka za istovremeno povezivanje više uređaja s Internetom.

Usmjerivač obično koristi mrežni kabel za fizičko povezivanje s modemom putem Interneta ili WAN priključka, a zatim mrežnim kabelom fizički povezuje mrežnu karticu na bilo kojem žičanom mrežnom uređaju koji posjedujete.
Razni bežični standardi mogu se koristiti za povezivanje bežičnih usmjerivača s uređajima koji također podržavaju određene standarde koji se koriste.

IP adresa dodijeljena WAN-u ili internetskoj vezi javna je IP adresa.
IP adresa dodijeljena LAN vezi je namjenska IP adresa.
Namjenska IP adresa dodijeljena usmjerivaču obično je zadani prolaz različitih uređaja u mreži.

Bežični usmjerivači i žičani usmjerivači s višestrukim vezama također djeluju kao jednostavni mrežni prekidači, omogućujući uređajima međusobnu komunikaciju.
Na primjer, više računala povezanih s usmjerivačem može se konfigurirati za međusobno dijeljenje datoteka i pisača.

Usmjerivači su poput malih računala, s procesorima i memorijom za obradu dolaznih i odlaznih podataka.
Na usmjerivač se može učitati razni softver sličan DD-WRT-u, sličan operacijskom sustavu na računalu.
Usmjerivač radi na mrežnom sloju OSI modela i koristi tablice usmjeravanja kako bi razumio odakle dolazi promet i kamo ide.

Upravljanje usmjerivačem

Najvjerojatnije morate promijeniti način rada mreže.
To se može učiniti pristupanjem softveru na usmjerivaču.

Možda su neki od razloga zašto se morate prijaviti na usmjerivač promijena lozinke za prijavu na usmjerivač, šifrirana mreža, postavke pravila za prosljeđivanje priključaka, promijena lozinke za Wi-Fi, odabiranje drugog naziva bežične mreže, ažuriranje firmvera na usmjerivaču itd.

Kupnja usmjerivača

Prije kupnje usmjerivača morate uzeti u obzir neke čimbenike, poput brzine podrške Internetu i brzine uređaja, te mogućnosti osiguranja pristupa svim uređajima Internetu.
Na primjer, možda biste kupili Wi-Fi usmjerivač za pružanje usluga za mnoge uređaje, poput računala, igraćih konzola, telefona i tableta.