Kako spojiti računalo na TV?

Želite gledati filmove, slike ili drugi sadržaj na velikom TV sa računala?

Nedavno su proizvođači računala dodali kompatibilni TV izlaz svojim proizvodima, pa je lahko imati ugrađen izlaz za TV vezu na računalu. Novija multimedijska računala mogu povezati HD izlazom izravno na HDTV.

HDMI (High Definition Multimedia Interface)

HDMI (High Definition Multimedia Interface) je sučelje za prijenos nekomprimiranih digitalnih audio i video formata. Omogućuje vam spajanje jednog digitalnog kabela na bilo koji izvor digitalnog audio i video sadržaja, poput DVD playera ili konzole, ili bilo kojeg digitalnog audio i video playera za reprodukciju / prikazivanje sadržaja, poput digitalnog televizora (DTV).

HDMI podržava standardni, poboljšani sadržaj ili sadržaj visoke razlučivosti, kao i višekanalni digitalni audio format putem jednog kabela. Podržava sve HDTV standarde i podržava 8-kanalni digitalni zvuk te ima propusnu širinu koja ostavlja dovoljno prostora za buduće standarde i zahtjeve. Sve HDMI veze trebaju biti kompatibilne s HDCP. Primjer HDMI priključka prikazan je u nastavku.

HDMI je trenutno najpopularnije digitalno video sučelje. Sada aktivno radi i izdate su najnovije specifikacije u 2017. kako bi osigurao pravilan rad s povlasticama 4K, 8K i 10K. Pored toga, propusnost se povećala, što čini najnoviju verziju jasnijom i glatkijom. Postoji nekoliko vrsta HDMI kabela i priključaka.

Time su opremljena skoro sva novija računala, međutim šta ako vi imate stariji tip računala?

S-video priključak je najbolji u ovome slučaju, pa mislim da je to ono što trebate.
Na Internetu je sve više trgovina sa S-video kablovima.

Ako su televizor ili laptop stariji, za povezivanje s HDMI-om možete koristiti i VGA.

VGA (Video Graphics Array)

Jedan je od najstarijih standardnih priključaka koji se još nalazi u većini računalnih uređaja. Izvorno ga je razvio IBM, a lansiran je 1987. godine. Široko se koristi u video karticama, televizorima, računalnim monitorima i prijenosnim računalima.

VGA pruža analogni prijenos signala i osmišljen je da smanji kabel koji se koristi u vezi. Trenutno je ova vrsta zastarjela i mnogi novi monitori, matične ploče i video kartice nisu opremljeni ovakvim priključcima.

Da biste računalo povezali s televizorom, morate vidjeti kakvu vrstu izlaza računalo ima i koje ulaze ima televizor. Najlakši način za povezivanje ovih uređaja je uporaba HDMI kabela. Ali možete iskoristiti VGA i S-Video također.

Ukoliko je na TV-u S-Video recimo, a na računalu VGA, trebate da potražite takav kabal.

Treba pomenuti i DVI

DVI je digitalni kabel koji najčešće služi za povezivanje LCD monitora.
DVI je nasljednik VGA konektora, a kako se koristi za LCD, možemo ga nazvati i računalnim priključkom.
DVI prenosi samo video.
Za televizore se obično i bolji je da se koristi HMDI kabal.

Razlika između HDMI i DVI

Glavna razlika između HDMI-ja i DVI-a je u tome što HDMI prenosi video i audio.
DVI prenosi samo video.
U pogledu maksimalne razlučivosti, DVI može podnijeti 1920×1200 @ 60Hz, što je veće od širine pojasa 1920×1080 @ 60Hz potrebnog za 1080p HD. Ali sada, s novim HDMI kabelom (HDMI 1.4), HDMI može postići maksimalnu razlučivost od 4k x 2k.

Ne zaboravite da nakon što spojite kabal obično trenate da odaberete Source na TV-u, pa ukoliko ste povezali VGA kabal, odaberite VGA kao izvor, a ukoliko ste upotrijebili HDMI, za izvor odaberite HDMI ili HDMI1, HDMI2 ukoliko vaš TV ima više ulaza.