Registracija domene .ba

Većina hosting provajdera nudi domenu uz svoj hosting.
Svejedno, iako nude, domena .ba je specifična i registrira se na specifičan način.
Mi smo specifični u svemu, pa i u ovome, što bi jednostavno kad može komplikovano?

Naime, nic.ba je vlasnik ili šta već za nacionalnu domenu .ba i zahtjevaju od nas pismeno da dostavimo.

Rezervacija

Prvo treba otići na nic.ba, provjeriti da li ej naša domena zauzeta, kada nađemo domen koji nije zauzet slijedimo korake i unosimo bezbroj potrebnih i nepotrebnih podataka, maksimalno mrcvarenje i iživljavanje na anrodu koji želi do .ba domene.

Email

Nakon što ste poslali zahtjev online, odnsosno uspjeli proći labirint pitanja, doći će vam email.
Ova e-pošta služi za daljnju provjeru potvrde rezervacije i ulaznih podataka, što omogućuje ispravljanje bilo kakvih pogrešaka.
A zatim ćete dobiti id rugi email, a u ovome će biti potvrda da je domena rezervisana, a nakon toga, pazite ovo, popis dokumenata koje treba dostaviti, uključujući prijedložak zahtjeva.
Lakše je dobiti građevinsku dozvolu.

Dokumenti

Imate rok od 15 dana da dostavite dokumente koji su od vas zatraženi, u zavisnosti jeste li fizičko ili pravno lice, dokumenti mogu varirati.
I to dokumente morate poslati poštom.
Nakon primitka zahtjeva i dokumentacije, UTIC će obraditi vaš zahtjev. Trajanje obrade zahtjeva ovisi o broju zaprimljenih zahtjeva, prosječno do četiri dana.

Plaćanje

Nakon obrade i odobravanja zahtjeva, UTIC će vam poslati predračun na adresu (ili vašem hostingu, ako vam hosting garantira .ba domenu bespaltno) koju ste naveli kao kontakt za plaćanje (e-mail).
Nakon uplate aktivirat će se naziv domene.

Zbog ove procedure, nikad se ne bih odlučio na .ba domenu, već internacionalne koje je moguće aktivirati u nekoliko minuta ili sati.
Sav ovaj postupak je iznimno nepotreban i smarajući.
Ali, ako neko želi .ba domenu, onda se smarajte s UTIC.