Molimo da se registrirate na forum klikom ovdje.
Učestvujte u diskusijama i iznesite vaše stavove na forumima.
Kliknite ovdje.

Razlika između Hibernate, Shutdown i Sleep?

Svaki dan palimo i gasimo naša računala ili laptope, ali koliko često koristimo način spavanja (Sleep) ili hibernaciju (Hibernate), znate li razliku između njih?

Sleep (način spavanja)

Kada pritisnete gumb Sleep, operativni se sustav ne isključuje, ali računalo pređe u režim vrlo male potrošnje, svi potrebni podaci pohranjuju se u radnu memoriju.

Ponovnim pokretanjem računala ili buđenjem, računalo ne prolazi kroz proces kao da je u potpunosti isključeno, ali budući da operativni sustav učitava sve pohranjene podatke iz radne memorije, može biti spreman u sekundi.

Hibernate (hibernacija)

U načinu hibernacije sustav sprema podatke na tvrdi disk (HDD) ili čvrsti disk (SSD).
U tome je razlika između Sleep i Hibernate opcije:

  • Sleep – Svi potrebni podaci pohranjuju se u radnu memoriju.
  • Hibernate – Sustav sprema podatke na tvrdi disk (HDD) ili čvrsti disk (SSD).

Shutdown

Ovo je uobičajena metoda isključivanja računala.
Pritisnite tipku Shutdown, operativni sustav će spremiti sve potrebne podatke na disk, ako je jedan od programa i dalje otvoren, upozoriti će korisnika da spremi sve promjene koje želi spremiti, a zatim zatvoriti sve otvorene i pozadiske programe.

Ponovnim pokretanjem računala prolazi se kroz cijeli postupak podizanja sistema, to uključuje niz procesa, poput podizanja softvera svih fizičkih komponenti, prije samog pokretanja operativnog sustava, za šta treba neko vrijeme sačekati.

Kada koristiti Sleep (način spavanja), a kada Hibernate (hibernacija)?

Kod opcije Sleep, tehnički gledano računalo može ostati uključeno, ali troši vrlo malo energije. U sekundi možete brzo nastaviti normalan rad punom snagom.

Način spavanja (Sleep) koristan je ako želite prestati raditi na kratko vrijeme. U načinu spavanja računalo ne troši puno energije, ali troši nešto energije.

Hibernacija u potpunosti isključuje vaše računalo, što znači da troši nulu energije kada je računalo u stanju hibernacije.

Ovu metodu koristite ako dulje vrijeme ne želite koristiti prijenosno računalo i ne želite zatvoriti dokument.

Namjestite Sleep i Hibernate za vremenski period

Uđite u Control panel vašega sustava, odaberite Power Options, otvoriće vam se prozor u kome se nalaze Balanced plan i Power saver.
Preporučavam korištenje Balanced plana iz više razloga, ali to je već druga tema.

Kliknite na Change plan settings.

Tu možete promijeniti kada će se display ugasiti i za koliko vremena će vaše računalo da padne u Sleep mode ukoliko ste zauzeti negdje drugdje i ne radite za računalom.

Pod opcijom Change advanced power settings možete namjestiti mnogo više opcija.

Također, možete namjestiti šta Power tipka na vašem računalu radi tako što u Power Options u izboru s desne strane odaberete Choose what the pwoer buttons do…

Otvoriće vam se prozor gdje možete namjestiti šta će se desiti ukoliko stisnete Power ili Sleep gumbić na vašem računalu.