Registrirajte se na forum.
Učestvujte u diskusijama i iznesite vaše stavove.
Kliknite ovdje.

Kako nadzirati temperaturu računala?

Ako se vaše računalo spontano isključi bez naredbe ili ne reagira pri obavljanju teških zadataka, to može uzrokovati pregrijavanje procesora ili druge hardverske komponente. Nadzor temperature procesora je kritičan, a kada pretjerate sa svojim CPU-om, sigurno ne želite slučajno pritisnuti “leptir za gas” kada se procesor već pregrijava.

Ako se suočavate s tim da se vaše računalo zamrzne i ne reagira ili se isključuje bez prethodne naredbe, te djeluje usporeno pri ispunjavanju određenih naredbi, to može biti uzrokovano pregrijavanjem procesora ili drugih komponenata hardvera.

Kontrola, odnosno nadzor temperatura računala je veoma važna osobina svakog korisnika, a da biste to uradili pratite naše korake ispod.

Prije svega treba istaći da postoji program Core Temp, koji pregleda temperaturu procesora, no, ne vidim razlog zašto bi nam on trebao kada imamo bolje rješenje za praćenje temperatura cjelokupnog hardvera.

Napredno nadgledanje temperatura cijelog sustava: HWMonitor

Obično će temperatura vašeg CPU-a biti najvažnija temperatura praćenja. Međutim, ako želite vidjeti temperaturu na matičnoj ploči sustava, procesoru, grafičkoj kartici i tvrdom disku, onda je najbolje rješenje HWMonitor, jer vam može dati više u odnosu na drugi softver.

Preuzmite najnoviju verziju s početne stranice HWMonitor – preporučujemo vam da koristite ZIP verziju, jer je ne treba instalirati, iako prema potrebi možete i preuzeti postavke pune verzije.
Uključite, odnosno startajte HWMonitor aplikaciju i vidjet ćete tablicu temperature, brzine ventilatora i drugih vrijednosti.

Skrolajte dolje, do naziva vašeg procesora, u ovom slučaju sa slike to je Intel Pentium E6600.
Kao što možete vidjeti, trenutna temperatura Core #0 u trenutku screenshoot-a bila je 42c, najmanja je bila 39c, a najveća 57c.
Kod Core #1 temperature su drugačije, kao što možete vidjeti.

Slobodno čaprkajte po programu i pogledajte temperaturu ostalih komponenti u sustavu.
HWMonitor ne može učiniti mnogo stvari, ali to je veoma dobar program.

Amd procesori za razliku od Intelovih će prikazati, Temperatura CPU-a i Temperatura Core.

CPU temperatura je stvarni temperaturni osjetnik unutar CPU jezgra.
S druge strane, Core Temperatura uopće nije temperatura, to je proizvoljna skala u stupnjevima Celzija dizajnirana tako da oponaša temperaturni senzor.

Temperatura CPU-a tačnija je na niskim razinama, ali manje precizna pri visokim temperaturama.
Kad se CPU zagrije, temperatura jezgre je preciznija, a to je kada je temperatura vrlo važna.
Stoga u gotovo svim slučajevima morate obratiti pažnju na temperaturu jezgre.
Kad sustav radi u praznom hodu, može pokazati nezamislivo niske temperature (poput 20 stupnjeva Celzija), ali kada temperatura lagano poraste, pokazat će tačniju i korisniju vrijednost.

HWMonitor ne učitava temperature?

U nekim ćete slučajevima možda HWMonitor ne djeluje.
Možda se ne podudara s drugim programom za praćenje temperature, možda pokazuje preniske vrijednosti ili jednostavno ne prikazuje temperaturu (ne mijenja vrijednost).

To se može dogoditi iz više razloga, ali treba provjeriti nekoliko stvari.

  • Gledate li pravi senzor?
    Ako se dva programa ne slažu, moguće je (posebno na AMD strojevima) da jedan program prijavi “Core temperaturu”, a jedan “CPU temperaturu”.
  • Provjerite je li vaš program ažuriran.
  • Ako se računalo koristi više od nekoliko godina, programi poput HWMonitor možda ga ne podržavaju.
Lapan
Naše web mjesto je omogućeno prikazivanjem internetskih oglasa našim posjetiteljima.
Onemogućite vaš blokator i kliknite na ovaj tekst.