Registrirajte se na forum.
Učestvujte u diskusijama i iznesite vaše stavove.
Kliknite ovdje.

Zašto se računalo isključuje bez upozorenja?

Ovaj je članak namijenjen računalima koja se nakon dužeg vremena isključe sami od sebe.
Ovo se ne odnosi na ponovno pokretanje računala.
Članak se odnosi na računala koja se isključe odmah nakon uključivanja računala ili računala koje se uopće ne može uključiti. Neki od koraka zahtijevaju rastavljanje unutrašnjih komponenti računala. Obratite pažnju da znate šta radite.

Pregrijavanje računala

Danas je većina računala dizajnirana za automatsko isključivanje kad se bilo koja unutarnja komponenta pregrije. Obično se problemi s disipacijom topline pojavljuju kada računalo naporno radi, poput igranja grafičkih računalnih igara ili uređivanja videozapisa.

Provjerite radi li ventilator napajanja ispravno, nalazi se na stražnjem dijelu računala.
Ventilator bi se trebao kretati brzo i glatko.
Svi ostali ventilatori na računalu zahtijevaju da otvorite bazu računala (centralnu jedinicu) za pregledanje.
Nakon što pristupite unutrašnjosti uređaja, provjerite procesor (hladnjak), video karticu i ventilator kućišta.
Ako čujete bilo kakve neobične zvukove s računala, poput oštrog cviljenja ili oštre buke, ventilator ne radi ili ne radi ispravno.

Ako ventilator napajanja ne radi ispravno ili uopće ne radi, a temperatura napajanja koje dodirnete vrlo je visoka, zamijenite napajanje.
Pregrijavanje napajanja zbog kvara ventilatora može izazvati neočekivano isključivanje računala.
Nastavak korištenja neispravnog napajanja može oštetiti računalo i treba ga odmah zamijeniti.

Problemi s hardverom

Neuspjeh bilo koje hardverske komponente na računalu može se dovesti do neočekivanog isključivanja računala bez upozorenja.
Ako ste nedavno dodali novi hardver, izvadite ga iz računala kako biste osigurali da ne uzrokuje probleme.

Ako na svoje računalo niste nedavno instalirali nijedan novi hardver, sljedeće najbolje rješenje je sustavno uklanjanje nepotrebnog hardvera. Na primjer, uklonite modem, mrežnu karticu, zvučnu karticu i sve druge kartice za proširenje koje nisu potrebne da računalo radi. Korištenje računala bez ovih kartica može vam pomoći u dijagnostici problema.

Problem s UPS-om ili zaštitnikom od prenapona

Spajajući računalo izravno u zidnu utičnicu, provjerite da zaštitnik od prenapona ili UPS (stabilizator) nije uzrok problema.

Ako ovo riješi vaš problem, može doći do zaštite od prenapona ili kvara UPS-a.
Za UPS mogu postojati drugi problemi, poput UPS preopterećenja ili UPS upravljačkog programa, a loše stanje napajanja koje prijavljuje uzrokovat će da se računalo isključi. Provjerite je li vaš UPS povezan s previše uređaja i ima li najnovija softverska ažuriranja.

Virus

Vaše je računalo možda zaraženo virusom ili drugim zloćudnim softverom namijenjenim isključivanju računala u određenim okolnostima. Ako vam se čini da isključite računalo kad pokrenete određeni program u određeno doba dana, može se zaraziti.

Ako mislite da je vaše računalo možda zaraženo virusom, preuzmite besplatni skener. Ako je jedan već instaliran, provjerite je li definicija vašeg skenera virusa ažurirana, a zatim pokrenite potpuno skeniranje.

Problemi s operativnim sustavom

Ako se vaše računalo i dalje isključuje nakon slijeđenja svakog od gore navedenih prijedloga, možda imate problema na razini operativnog sustava.

Da biste vidjeli je li to slučaj, pokušajte sljedeće korake.

  1. Ponovo pokrenite računalo i unesite postavke CMOS-a kad se računalo pokrene. (Uđite u BIOS.)
  2. Nakon što uđete u CMOS postavke, ostavite računalo da stoji tako upaljeno. Ako računalo nije isključeno nakon neaktivnosti u CMOS-u, odnosno BIOS-u, instalacija operativnog sustava može biti oštećena.

Ako se vaše računalo automatski ne isključi u ovom slučaju, ponovo instalirajte Microsoft Windows, ili vam preporučujemo da Windows vratite na prethodni datum.

Ako se vaše računalo isključuje i nakon reinstalacije operativnog sustava, možda je drugi hardver vašeg računala neispravan.

Obično je hardver koji uzrokuje problem RAM, CPU, matična ploča, napajanje ili video kartica.

Da provjerite komponente računala, hardvera, pročitajte članak vezan uz ovu temu na našoj stranici.

Lapan
Naše web mjesto je omogućeno prikazivanjem internetskih oglasa našim posjetiteljima.
Onemogućite vaš blokator i kliknite na ovaj tekst.