Registrirajte se na forum.
Učestvujte u diskusijama i iznesite vaše stavove.
Kliknite ovdje.

Vaš, privatni telefon vas ogovara

Preuzmete aplikaciju, zahtjevi za dozvolama i pravila o privatnosti obično su obavijesti koje primate o aplikaciji koju ste instalirali.
Možete odlučiti da odbijete pristup određenim zahtjevima, kao što su zahtjev za lokaciju, zahtjev za korištenje albuma i drugo.

Mislimo kako smo riješili problem time što odbijemo prihvatiti da aplikacija koristi lokaciju, i od tada niko ne zna gdje smo, e, pa, i nije baš tako.

Istraživači sigurnosti često prijavljuju više slučajeva pljačke koje dolaze od ovakvih aplikacija.
Čak i nakon što odbijete odobrenja, otkriveno je preko hiljadu aplikacija koje i dalje bilježe podatke o vama, iako ste odbacili da prihvatate da radi ovu funkciju.
Na primjer, aplikacija vam uđe u privatan album i podijeli osjetljive podatke s Facebookom ili nekim drugim tvrtkama na koje možda niste pomislili.
Provjeri vaše brojeve, kontakte, brojeve vaših bankovnih računa, bankovnih kartica…

U bilo kojem trenutku uređaj šalje podatke i zapise i bilježi promet.
Svoju lokaciju koristite, recimo kada postavljate upit o vremenu, kako biste znali vremensku prognozu za mjesto u kojemu živite, ali također, ova ili neka druga apliakcija, iste podatke može poslati i oglašivačima.
Istraživači imaju alate za pregled zapisnika.
Zatim vrše analizu kako bi utvrdili koliko podataka se šalje i gdje će biti poslani.

Svaka aplikacija, pa čak i Facebook, Google, će vas analizirati, pregledaće kako se ponašate online, i uputiće vam oglase koje biste možda voljeli.
Koliko puta ste pretraživali određenu stvar online, a onda na Facebook-u se “sasvim slučajno” pojavi oglas toga što ste na Google ptretraživali.
Dakle, kao što je već navedeno, svaka apliakcija nešto krade od nas i prati nešto u vezi s nama, međutim, bitno je da to nisu previše opasne aplikacije koje bi mogle napraviti veću štetu osim da detalje o nama koriste u svrhu oglašavanja.

Šta možemo učiniti?

Osim da ne preuzimamo dotične aplikacije, odnosno one koje i nisu baš poznate, drugo ništa ne možemo poduzeti.
Ako ne znate koje aplikacije bi mogle biti riskantne za preuzimanje, onda iskušavate vlastitu sreću.
Na ovom je području, u vezi svih tih aplikacija na telefonima, je baš previše zbrke i nema jasnog odgovora kako se zaštititi, osim da ne instalirate sve i svašta.

Lapan
Naše web mjesto je omogućeno prikazivanjem internetskih oglasa našim posjetiteljima.
Onemogućite vaš blokator i kliknite na ovaj tekst.