Registrirajte se na forum.
Učestvujte u diskusijama i iznesite vaše stavove.
Kliknite ovdje.

Macrium Reflect Free: Sigurnosno kopiranje računala

Sigurnosne kopije diska važan su dio plana za svakoga ko se koristi računalom.
Macrium Reflect Free ima određene prednost u odnosu na alat za izradu sigurnosnih kopija unutar Windows sustava, jer svaka slika pogona je potpuno nova kopija pogona ako koristimo ugrađen alat i treba vremena za dovršavanje. a i zauzima veliki dio prostora na tvrdom disku.

U usporedbi sa sigurnosnim kopijama sustava Windows, Macrium Reflect Free ima brojne prednosti, posebno diferencijalnu sigurnosnu kopiju.
Macrium bilježi samo promjene napravljene psolije posljednje pune sigurnosne kopije, što ne samo da ubrzava proces izrade sigurnosnih kopija, već također ostavlja više slobodnog prostora na sigurnosnoj jedinici.

Ovaj će vam vodič pokazati kako postaviti Reflect Free da izrađuje sigurnosnu kopiju pogona i zatim kako da vratite najnoviju sigurnosnu kopiju kako biste se brzo mogli oporaviti od pada sustava.

 1. Preuzmite instalacijski program Macrium Reflect Free s web stranice Macrium Reflect klikom ovdje.
  Nakon spremanja, dvaput kliknite datoteku da biste ju otvorili, a zatim ne zaboravite odabrati “Besplatno / Free” prilikom instalacije, te da je označeno na “Reflect Installer and PE Components“, ako ne vidite ovu opciju, kliknite na “Opcije / Options“, tada će se pojaviti.
  Kliknite “Preuzmi / Download“, a zatim “Da / Yes“.
 2. Nakon što se završi proces preuzimanja i instalacije, kliknite na “Finish launch Reflect“, onda u okvir za pretraživanje (pored start-a) upišite “reflect” i pokrenite aplikaciju.
 3. Otvorite izbornik “Ostali Zadaci / Other Tasks“.
  Da biste dodali mogućnost pokretanja “Reflection” kada se računalo pokrene, odaberite “Add Option Startup Menu Options…” i slijedite upute.
  Taskođer odaberite i “Windows PE 5.0“, a zatim kliknite na “Uredu / OK“.
 4. Također biste trebali stvoriti takozvani hitni ili spasilački disk za osiguranja od kvara tvrdog diska.
  Trebat će vam prazan CD ili DVD ili mali USB pogon, minimalno od 512MB.
  USB pogon mora biti prazan, a format ispravan.
  Otvorite ga, otvorite “File Explorer“, desnom tipkom miša kliknite pogon i odaberite “Format“.
  Pod “Datotečni sustav / File System” odaberite “FAT32” i kliknite “Start“.
 5. Sada, u programu “Reflect” odaberite “Ostali Zadaci / Other tasks“, a zatim “Stvaranje medija za spašavanje / Create Rescue Media“. Provjerite je li verzija PE ispravna, “Windows PE 5.0“, a zatim kliknite “Promijeni verziju PE / Change PE Version” ako je potrebno.
  Kliknite “U redu / OK“, a zatim “Dalje / Next“.
  Provjerite je li izabran upravljački program (uglavnom mreža i disk), a zatim kliknite “Dalje / Next“.
  Odaberite svoj medij (CD ili USB), ako koristite USB i potvrdite “Omogući višeboot… /Enable multiboot…” ako koristite USB i kliknite “Završi / Finish“.
 6. Zatim kliknite “Stvorite sliku particije da biste napravili sigurnosnu kopiju i vratili Windows… / Create an image of the partition(s) required to backup and restore Windows” koja se nalazi u odjeljku “” u odjeljku “Zadaci Sigurnosne Kopije / Backup Tasks“.
  Kliknite gumb “” za odabir namjenske mape na sigurnosnom pogonu.
  Kliknite “Napredne mogućnosti / Advanced Options“, odaberite “Automatska Provjera Slike / Auto Verify Image”, a zatim odaberite okvir “Provjeri sliku… / Verify image…“.
  Upotrijebite “Komentari / Comments” za identifikaciju sigurnosne kopije.
  Kliknite “U redu / OK“, a zatim “Dalje / Next“.
 7. Zadane postavke sigurnosne kopije miješat će potpunu sigurnosnu i diferencijalnu sigurnosnu kopiju tako da možete odabrati opciju povratka.
  Kliknite “Dodaj raspored > Potpuna / Add Schedule > Full“, ovdje će mjesečni raspored biti postavljen prema zadanim postavkama, pa kliknite “U redu / OK“, a možete i prilagoditi vrijeme, ukoliko želite.
  Sada kliknite “Dodaj Raspored> Diferencijalna / Add Schedule > Differential” da biste stvorili tjedni raspored. Kliknite “Dalje / Next“, pregledajte postavke (da li su ispravne kako smo naveli ovdje), a zatim kliknite “Završi / Finish“.
 8. Dajte sigurnosnoj kopiji ispravno ime, provjerite da li su označena oba polja, a zatim kliknite “U redu / OK“. Od vas će se tražiti da unesete lozinku računa za postavljanje rasporeda, tako da se Reflect može automatski izvoditi u pozadini.
  Učinite to, a zatim kliknite “U redu / OK” i pričekajte do prve sigurnosne kopije.
  Kada završite, provjerit će se da slika nije oštećena – vaše je računalo sada zaštićeno, čestitamo.

Ažurirajte vašu sigurnosnu kopiju

Reflect će ažurirati sigurnosnu kopiju prema rasporedu koji ste prethodno odabrali, ali možete je i ručno sigurnosno kopirati kad god želite.
Da biste to učinili, idite na karticu “Datoteke definicije sigurnosnih kopija / Backup Definition Files“, desnom tipkom miša kliknite sigurnosnu kopiju datoteke XML i odaberite “Pokreni sada > Odgovor / Run Now > Prompt“. Odaberite “Cijeli / Full” ili “Diferencijalan / Differencial“, dodajte komentar i kliknite “Završi / Finish“.

Opcije oporavka

Postoje dvije osnovne mogućnosti za oporavak podataka. Da biste vratili jednu datoteku iz sigurnosne kopije, instalirajte datoteku slike kao virtualni pogon u sustavu Windows, a zatim kopirajte potrebne datoteke odavde na tvrdi disk.
Ako trebate cijeli Windows sustav, nastavite čitati.

Postupak oporavka se može pokrenuti iz sustava Windows, ali je bolje vratiti sliku sustava van sustava.
Ako je opcija izbornika za pokretanje (boot) dodana u trećem koraku, ponovno pokrenite računalo, a kad se pojavi izbornik za pokretanje, odaberite “Macrium Reflect System Recovery“.

Ako se ne možete pokrenuti u okruženju za oporavak, koristite spasilački disk ili USB pogon.
Umetnite ga prije pokretanja računala, a zatim potražite poruku koja traži da pristupite meniju za pokretanje (Boot Options / Priority u BIOS-u). Pomoću tipki sa strelicama odaberite pogon s popisa dostupnih opcija, a zatim pritisnite Enter da biste ga učitali.

Vraćanjem pogonske slike u osnovi se briše sve što je na disku, ako postoje podaci koje treba zaštititi, napravite novu sigurnosnu kopiju.
Sada se prebacite na karticu “Slika diska / Disk Image” i odznačite sve osim pogona koji će se obnoviti.
Kliknite “Odabrani diskovi na ovom računalu / Image selected disks on this computer” i slijedite upute za izradu sigurnosne kopije sigurnosnog kopiranja.

Kada završite, vratite se na karticu “Oporavak / Restore”.
Ako vaš popis slika ne postoji, kliknite “Pregledaj za datoteku slike… / Browse for an image file…” da biste je ručno pronašli u sigurnosnom pogonu.
Kliknite “Vrati sliku / Restore Image” i Reflect bi trebao pokušati automatski odabrati ispravan disk, ako ne uspije ili ne želite tu vratiti sliku, kliknite “Odaberite drugi ciljni disk / Select a different target disk” da biste ga ručno odabrali.

Kliknite “Dalje / Next” da biste pregledali predložene izmjene.
Kliknite “Napredne mogućnosti / Advanced Options” za ostale opcije, kao što je provjera slike prije vraćanja, također imajte na umu da opcija “Rapid Delta Restore” nije dostupna u besplatnoj verziji.
Kada završite, kliknite “Završi / Finish” da biste pogledali upozorenje, a zatim kliknite “Nastavi… / Continue…“, sigurnosna kopija će se obnoviti, a po završetku odaberite “Datoteka > Izlaz / File > Exit” za izlazak iz programa i ponovno pokretanje računala.

Napokon ste naučili kako koristiti Macrium Reflect, čestitamo.

Lapan
Naše web mjesto je omogućeno prikazivanjem internetskih oglasa našim posjetiteljima.
Onemogućite vaš blokator i kliknite na ovaj tekst.