Koji je najbolji CMS za blog ili web stranicu?

Softver/Skripta za Blog

Postoji, zaista veliki broj skripti koje možete isntalirati da pokrenete vaš blog iliw eb stranicu, ali mi ćemo objasniti dva, odnosno dvije skripte koje se najčešće koriste, te ćemo pokazati i kako se instaliraju.

1. WordPress

WordPress je softver dizajniran za sve, naglašava pristupačnost, performanse, sigurnost i jednostavnost korištenja.
WordPress softver lahko je razumjeti, tako da možete jednostavno započeti svojh blog. Također nudi snažne mogućnosti za rast i uspjeh.

WordPress je najpopularnija skripta danas koju koristi najveći broj svjetskih blogova, postoje također mnogi dodaci i veliki broj tema koji će vam pomoći da učinite vaš blog ili web stranicu baš onakvim kakvim to zamišljate.

Kako instalirati WordPress?

 • Preuzmite i raspakirajte WordPress paket. https://wordpress.org/download/
 • Izradite WordPress bazu podataka na svom web poslužitelju i MySQL (ili MariaDB), također i korisnika sa svim dozvolama za pristup i izmjene.
 • Prenesite WordPress datoteke na željeno mejsto na kojemu želite instalirati skriptu.
  – Ako želite instalirati WordPress u korijenu vaše domene, da bude pristupačan na domena.com, onda prenesite sve datoteke u početni direktorij, on je obično public_html folder u vašem Control Panelu hostinga.
  – Ako želite koristiti sub folder, na primjer domena.com/wordpress/, onda ćete sve datoteke prenijeti u public_html/wordpress/ folder.
 • Pokrenite instalacijsku skriptu za WordPress pristupom URL-u u vašem web pregledniku. Ovo bi trebao biti URL na koji ste postavili WordPress datoteke.

2. Joomla

Iako ja lično preferiram WordPress, mnogi koriste i Joomla paket da bi pokrenuli svoj Blog ili Web Stranicu.
Joomla je kao i WordPress sustav za upravljanje sadržajem (CMS) koji vam omogućuje izradu web stranica i moćnih mrežnih aplikacija.

Instalacija Joomla

 • Prvo, morat ćete preuzeti Joomla paket.
  https://downloads.joomla.org/
 • Izradite Joomla bazu podataka na svom web poslužitelju i MySQL (ili MariaDB), također i korisnika sa svim dozvolama za pristup i izmjene.
 • Prenesite Joomla datoteke na željeno mejsto na kojemu želite instalirati skriptu.
 • – Ako želite instalirati Joomla u korijenu vaše domene, da bude pristupačan na domena.com, onda prenesite sve datoteke u početni direktorij, on je obično public_html folder u vašem Control Panelu hostinga.
 • – Ako želite koristiti sub folder, na primjer domena.com/joomla/, onda ćete sve datoteke prenijeti u public_html/joomla/ folder.
 • Pokrenite instalacijsku skriptu za Joomla pristupom URL-u u vašem web pregledniku. Ovo bi trebao biti URL na koji ste postavili WordPress datoteke.