Registrirajte se na forum.
Učestvujte u diskusijama i iznesite vaše stavove.
Kliknite ovdje.

Desktop računar naspram laptopa

Kad odlučujete hoćete li kupiti stolno ili prijenosno računalo, morate razmotriti neke kriterije i odrediti koji najbolje odgovara vašim potrebama.

U nastavku ćemo pokazati prednosti i nedostatke jednoga i drugoga.

Cijena

Različite su mogućnosti komponenti za radnu površinu, stolno računalo, višestruke cijene su prisutne, ali početna je tačka relativno jeftina.
Cijena prijenosnih računala je prilično viša, ovisno o marki, cijena može biti i tri puta veća od cijene iste konfiguracije stolnog računala.

Portabilnost

Stolna računala su velika, zauzimaju dosta prostora i nisu namijenjena za portabilnost, već da služe na određenom fiksnom mjestu, dok su laptopi, odnosno prijenosna računala namijenjena baš za to, da budu portabilna, da ih je lahko spremiti i nositi gdje poželimo.

Jednostavnost montaže

Da biste smontirali komponente stolnog računala biće vam potrebno neko vrijeme, dok je laptop u ovom slučaju na principu uključi i koristi, te i ovdje ima prednost.

Procesori

Procesori na stolnim računalima su veći, samim tim su i jači od laptop procesora.
Uglavnom se prvo proizvode procesori za stolna računala, pa tek onda za laptope, laptop procesori su skuplji također.

Veličina ekrana

Ovdje ne možemo puno toga reći, zavisi koji monitor koristite sa stolnim računalom, odnosno koliki je ekran vašega prijenosnog računala.

Korištenje energije

Stolna računala troše više energije nego prijenosna računala. Mora im se osigurati više energije, jer je više komponenti unutar računala i monitora.

Nadogradnja

Većinu komponenti stolnog računala lahko je ukloniti i nadograditi, a kako je kućište radne površine obično puno veće, svaka nadogradnja je lakša.
Memorija i tvrdi diskovi jedini su nadogradljivi dijelovi u prijenosnim računalima. Preostale komponente su ugrađene komponente i ne mogu se ukloniti ili prijenosno računalo nije prikladno za upotrebu s nadograđenim verzijama komponenti.

Igre

Stolna računala mogu koristiti visokonaponske video kartice koje imaju veće potrebe za napajanjem i zahtijevaju bolje rasipanje topline.
Prijenosna računala imaju ograničen fizički prostor, što može ograničiti grafičke mogućnosti.
Iako prijenosna računala vrhunskog kvaliteta mogu pružiti grafiku bolju od prosjeka za igre i aplikacije, smanjenje topline ograničeno je prostorom tijela prijenosnog računala.

Popravak

Rad sa komponentama, odnosno popravak u svakom smislu na stolnom računalu puno je lakši jer se većina hardvera može lahko kupiti s polica bilo koje lokalne trgovine računala.
Za većinu korisnika otvaranje prijenosnog računala za popravak dijelova može biti težak, a pronalaženje zamjenskih dijelova obično zahtijeva pozivanje proizvođača računala ili naručivanje s druge web stranice.

Lapan
Naše web mjesto je omogućeno prikazivanjem internetskih oglasa našim posjetiteljima.
Onemogućite vaš blokator i kliknite na ovaj tekst.