Kako zaobići Windows 11 zahtjev za TPM 2.0, RAM i Safe Boot?

ML Lapan

Da bi instalirao Windows 11, Microsoft sada treba uređaj koji ima TPM 2.0 modul.
S druge strane, otkriveni su novi unosi registra koji vam omogućuju da zaobiđete TPM zahtjev, kao i minimalna memorija i zahtjevi za sigurno pokretanje.
Microsoft je implementirao dodatne minimalne sistemske zahtjeve u Windows 11, zahtijevajući da svi uređaji imaju sigurnosni procesor TPM 2.0 za omogućavanje nekih sigurnosnih funkcija operativnog sistema.

Microsoft je rekao da je TPM 2.0 potreban za izmjereno pokretanje, šifriranje uređaja, WD System Guard, potvrdu statusa uređaja, Windows Hello / Hello for Business, TPM Platform Crypto Provider Key Storage, SecureBIO, DRTM i vTPM u Hyper-V.

TPM (fTPM) zasnovan na firmveru ugrađen je u većinu procesora izgrađenih u posljednjih 5-6 godina i za većinu korisnika može se aktivirati u BIOS-u.

Jednostavno pokrenite računar u BIOS i omogućite Intel Platform Trust Technology (Intel PTT) ili AMD Platform Security Processor, ovisno o vašem CPU-u, kako biste omogućili fTPM.

Ako vaša matična ploča ne uključuje ovu funkciju, možda ćete moći instalirati procesor sa podrškom TPM 2.0.
Ako je vaš CPU dovoljno star da nema ugrađeni fTPM, modul vaše matične ploče će gotovo sigurno biti TPM 1.2, koji nije kompatibilan sa Windows 11.

Ovo ograničenje je nezgodno za korisnike koji koriste Windows 10 na zastarjelom hardveru, jer sada moraju kupiti novi hardver da bi mogli instalirati Windows 11.

Nadalje, budući da je Microsoft u dokumentaciji naznačio da proizvođači originalne opreme mogu zatražiti ovlaštenje za uklanjanje TPM zahtjeva u sustavu Windows 11 sa svojih proizvoda, problem je: “Treba li vam zaista TPM 2.0 procesor za korištenje Windows 11?

Pročitaj  Šta je VGA? (Video Graphics Array)

Kako zaobići TPM zahtjev u Windowsu 11?

Vjerovatno nemate instaliran ili aktiviran TPM 2.0 ako pokušate instalirati Windows 11 i primite  upozorenje: “Ovaj računar ne može pokrenuti Windows 11“.

Dobra vijest je da je Microsoft uključio novi LabConfig unos registra koji vam omogućava da navedete postavke za onemogućavanje TPM 2.0, 4GB memorije i sigurno pokretanje.

Na osnovu naziva unosa u registar, vjerovatno ga Microsoft ili OEM proizvođači koriste za izgradnju laboratorijskog okruženja za testiranje Windows 11 na starijem hardveru ili za testiranje novih funkcija.

Slijedite ove tehnike kako biste izbjegli zahtjeve TPM 2.0 prilikom instaliranja Windows 11:

 1. Instalirajte Windows 11 putem ISO datoteke ili putem Windows Insider-a.
  Ako vaš uređaj ne ispunjava hardverske zahtjeve za Windows 11, vidjet ćete upozorenje: “Ovaj računar ne može pokrenuti Windows 11.
 2. Kada primite upozorenje, istovremeno pritisnite Shift + F10 na tastaturi da biste otvorili naredbenu liniju.
  Da biste otvorili Windows Registry Editor, otkucajte regedit i pritisnite Enter na ovom komandnom retku.
 3. Idite na  HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup  u uređivaču registra, desnom tipkom miša kliknite tipku za postavljanje i odaberite Novo -> Ključ.
 4. Upišite LabConfig i pritisnite Enter kada se od vas zatraži da imenujete ključ.
 5. Kreirajte varijablu pod nazivom BypassTPMCheck i postavite njene podatke na 1 desnim klikom na dugme LabConfig i odabirom Novo -> DWORD (32-bit).
 6. Kreirajte obje vrijednosti BypassRAMCheck i BypassSecureBootCheck i promijenite njihove podatke u 1 također.
 7. Zatvorite uređivač registra nakon što ste konfigurirali ove tri vrijednosti pod LabConfig, a zatim upišite exit, a zatim pritisnite Enter kako biste zatvorili prozor naredbene linije.
  Sada ćete biti obaviješteni da vaš računar ne može pokrenuti Windows 11.
 8. U dijaloškom okviru Windows postavka kliknite gumb Nazad.
 9. Vratit ćete se na zaslon na kojem možete odabrati verziju sustava Windows 11 koju želite instalirati.
  Sada možete nastaviti s instalacijom bez brige o hardverskim zahtjevima, što vam omogućava da instalirate Windows 11.
Pročitaj  Kako uvesti i izvesti oznake ili favorite pretraživača?

Važno je napomenuti da onemogućavanje određenih funkcija može utjecati na brzinu ili stabilnost Windows 11, pa ih koristite samo na virtualnoj mašini ili u testnom polju ako vam je ugodno raditi u nepodržanom okruženju.

Nadalje, uklanjanje zahtjeva TPM 2.0 u osnovi smanjuje sigurnost Windows 11.

Podijeli ovo sa prijateljima...

By Lapan

ML Lapan je samouki računarski geek, freelancer za Wordpress i igrač iz Bosne i Hercegovine. Ima više od 15 godina iskustva u radu na računarima, internetu, web stranicama (većinom sa Wordpress stranicama).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Svi smo bliski

Problem, pitanje, hitan slučaj?

Ne ustručavajte se posjetiti centar za pomoć, mi vam možemo pomoći.

Copyright © 2019 ML Lapan.
All rights reserved

New Report

Close