Kako se uzima Abdest?

Iz posebnih razloga, Abdest je obvezan, ograničen islamskim učenjima i propisane su mjere čišćenja.

Kur’an i Sunnet propisuju Abdest. Uzvišeni Allah kaže:

“O vjernici, kada hoćete namaz obaviti, lica svoja i ruke svoje do iza laktova operite – a glave svoje potarite – i noge svoje do iza članaka. A ako ste džunupi, onda se okupajte; a ako ste bolesni ili na putu ili ako ste izvršili prirodnu potrebu ili ako ste se sastajali sa ženama, a ne nađete vode, onda rukama svojim čistu zemlju dotaknite i njima preko lica svojih i ruku svojih prijeđite. Allah vam ne želi pričiniti poteškoće već vas želi učiniti čistim i blagodat Svoju vam upotpuniti, da biste bili zahvalni.”

Kako se uzima Abdest?

Kad želite uzeti Abdest, donesite nijjet iz svoga srca, jer se djela vrednuju po namjerama.

 1. Izgovorite “Bismillahi-r-rahmani-r-rahim”.
 2. Tri puta operite desnu šaku, pa onda lijevu. (Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Kada uzimate abdest, počnite sa vašom desnom stranom.”)
 3. Izaperite usta tri puta vodom, uzimajući vodu iz desne šake. (Madmada)
 4. Isperite nos 3 puta vodom (lijeva ruka). Prilikom čišćenja nosa pomoću desne šake uzimajte vodu da uvučete vodu u nos, a zatim izbacite pomoću lijeve ruke. (Istinšak)
 5. Operite lice. Od uha do uha, od korijena kose čela do vrha brade, operite lice tri puta i neka bradata osoba prstima prođe kroz bradu.
 6. Od vrhova prstiju do laktova tri puta operite ruke, prvo desnu, a zatim lijevu.
 7. Potarite glavu vlažnim rukama jedanput, počevši sprijeda nazad i obratno. ( Prilikom potiranja glave mokrim rukama, počnite s prednje strane, baš kao što se u hadisu kaže da je Poslanik s.a.v.s. svojim rukama potrao glavu tako što je počeo sprijeda glave i povukao ih do potiljka, a zatim ih vratio nazad.)
 8. Potarite uši. Stavite kažiprst unutra i stavite palac vani kako bi očistili uši. Allahov Poslanik, s.a.v.s. potrao je uši tako što bi kažiprste stavio u uši a palčeve iza ušiju. (Ruke se ne kvase poslije potiranja glave, odmah pređite na čišćenje ušiju.)
 9. Tri puta operite noge do od vrhova prstiju do gležnjeva, prvo desnu, pa lijevu.
 10. Izgovorite “Ešhedu En La Ilahe Illallah Ve Ešhedu Enne Muhammeden Abduhu Ve Resuluhu” (Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik.)
Pročitaj:   Komentarišite kao Facebook stranica?

Šta kvari Abdest?

 1. Po šerijatu, sve što izađe iz dva prirodna otvora (spolni organ i analni otvor) kao što su izmet, mokraća, mezja, vedja i puštanje vjetra kvari Abdest.
  Ispravno je da to ne uključuje bijelo pranje, razni iscjedci kod žena, izbacivanje zraka iz ženskih spolnih organa i slično.
 2. Gubitak svijesti i dubok san, ali drijemanje i kunjanje ne kvare abdest.
 3. Dodirivanje, bez pokrivanja osobnih ili tuđih genitalnih organa (bilo žene ili muškarca).
  Kada seksualni organ dodiruje druge dijelove tijela, bez strasti, to ne kvari Abdest.
  Po tom pitanju postoje mnoga razilaženja, najbliže je da dodir genitalija (polnih organa) ne kvari Abdest, nego je samo mustehab iz tog razloga se treba obnoviti abdest.
 4. Jedenje devinog mesa.
Pročitaj:   Šta je Overclocking?

By Lapan

ML Lapan je računalni geek, wordpress freelancer i gamer iz Bosne i Hercegovine. Ima 15 godina iskustva u radu na računaru, internetu, web lokacijama (najviše s Wordpress web stranicama). Po zanimanju je ekonomski tehničar, iako se trenutno ne bavi ovom vrstom posla. Na ovom blogu objavljuje gameplay snimke nekih igara koje voli igrati, te neke druge interesantne članke.

One thought on “Kako se uzima Abdest?

 • Zahra

  Da te dragi Allah nagradi

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Svi Smo Bliski

Problem, pitanje, hitan slučaj?
Ne oklijevajte posjetiti centar za pomoć, Mi vam možemo pomoći.