Kako promijeniti veličinu particije?

Većina nas prije ili kasnije na svome računaru poželi ili nas nužda natjera da moramo izmijeniti veličinu particije iz nekog razloga.

Da odmah pređemo na stvar….

Veličinu particije nije teško izmijeniti, pratite sljedeće korake…

Na vašemu računaru pritisnite Start, tu bi negdje trebao biti Control Panel, ukoliko ga nema, u search ukucajte COntrol panel, a zatim i uđite u Control panel.

U samom vrhu vidjećete Administrative Tools, ova nam opcija i treba, te duplim klikom lijevom tipkom miša ulazimo u Administrative Tools.
Ovdje se nalaze različiti alati, koji se koriste za različite stvari, u ovom slučaju nama treba Computer Managment opcija, kliknemo dva puta lijevom tipkom miša.
Sa lijeve strane kao što možete vidjeti nalazi se više opcija, da ih sada ne objašnjavamo sve, kliknite na Storage i pod time Disk Managment.
Otvoriće vam se sve raspoložive particije na vašemu računalu.

Nipošto ne dirajte particiju (ako postoji) Recovery, ona je veoma bitna i nju zanemarite jer nam je potrebna.

Da biste povećali ili smanjili veličinu particije u ovom sučelju, kliknite desnom tipkom miša na particiju koju želite povećati ili smanjiti, a zatim…

  • Shirnk volume – da biste smanjili particiju za određenu količinu memorije
  • Extend volume – da biste povećali particiju za određenu količinu memorije

Windows može uzeti dosta vremena kada se jednom odlučite za radnju, takod a budite strpljivi dok ne odradi posao koji ste mu zadali.