Kako napraviti uspješan blog ili web stranicu?

Prilagodite svoj blog

Nakon što ste instalirali WordPress ili Joomla, moći ćete se prijaviti na vašu stranicu, te s mjesta iza zastora ili backenda moći ćete početi uređivati vanjski izgled vašega bloga i pisati članke.

Mi ćemo psiati za WordPress, a manje-više slično je i u Joomla.

Svi mi imamo drugačije ideje i zamisli kako naš blog treba da izgleda, s toga je lijepo prvo odabrati lijepu temu za naš blog.
U WordPress backend kliknite Themes, Add New, i imaćete veliki izbor mogućnosti da izaberete odgovarajuću, i pazite, besplatnu temu za vaš Blog ili Stranicu.

Pročitaj:   Kako forsirati zatvaranje programa u Windows 10?

Ako neko želi modernije teme, one se mogu kupiti na drugim mjestima.

Obično teme podržavaju uređivanje iz Front-End-a, odnosno spoljnjeg izgleda kojeg vide psojetioci, vi ćete imati mogućnost da kliknete na costumize u gornjem lijevom uglu front-enda bloga ili stranice, te u header ili theme settings negdje će biti opcija da unesete sliku vašeg logoa, favicon-a te druge mogućnost detaljnog uređivanja bloga ili stranice.
Ovdje stvari zavise od vas i vašega ukusa.

Započnite pisati

Počnite pisati, idite u backend, to je domena.com/wp-login.php, prijavite se, kliknite članci/posts, add new/dodaj novi i počnite pisati članke za vaš blog.

Ne zaboravite dodati kategorije pod categories/kategorije, i ne zaboravite dodati menije, odnosno izbornike pod opcijom Izgled, a onda pod time odaberite Meniji.

Pročitaj:   Kako instalirati napojnu jedinicu na računalo?

Menije poredajte po vlastitoj želji, ali da to bude pregledno i pristupačno.
Liejpo je da blog ima stranicu sa uvjetima korištenja i o nama, ili abr ovo o nama napišite u postavkama kao deskripciju vašega bloga.

Promovirajte svoj blog

Stvaranje dobro osmišljenog bloga i pisanje sjajnih sadržaja tek je početak vaše blog karijere.
Da biste privukli čitatelje na svoj blog, trebate potrošiti vrijeme na njegovo promovisanje također, posebno kada tek počinjete.
Jedan od najboljih načina da uradite ovo jeste da svoje sadržaje objavljujete na Facebook-u ili nekim drugim socijalnim mrežama, gdje iamte dosta prijatelja i koje koristi veliki broj ljudi.

Ako podijelite vezu na svom profilu, uistinu moći će je vidjeti samo vaši prijatelji, a ako je podijele i vaši prijatelji, e to već prelazi u dobru reklamu za vaš blog.

Pročitaj:   Kako očistiti ekran računala ili televizora?

Ovime smo završili veliku, ali efikasnu lekciju o Blogovima i Web Stranicama, daljni tok zavisi od vas samih, alis ams iguran ako budete radili onako kako sam objasnio, vaš blog će biti popularan.

Sretno bloganje!

By Lapan

ML Lapan je računalni geek, wordpress freelancer i gamer iz Bosne i Hercegovine. Ima 15 godina iskustva u radu na računaru, internetu, web lokacijama (najviše s Wordpress web stranicama). Po zanimanju je ekonomski tehničar, iako se trenutno ne bavi ovom vrstom posla. Na ovom blogu objavljuje gameplay snimke nekih igara koje voli igrati, te neke druge interesantne članke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Svi Smo Bliski

Problem, pitanje, hitan slučaj?
Ne oklijevajte posjetiti centar za pomoć, Mi vam možemo pomoći.