Kako nadograditi Windows 10 Home na Pro?

Windows 10 Home i Windows 10 Pro razlikuju se po mnogo čemu. Iako je Pro odličan za poslovne svrhe, Windows 10 Home sasvim je dovoljan za kućnu upotrebu, plaćanje računa, slušanje muzike i svakodnevno surfovanje internetom. Ako se ipak odlučite nadograditi Windows 10 Home na Pro, slijedite donje smjernice.

Kako nadograditi Windows 10 Home na Pro?

Kako koristite Windows? Koristi li se vaš računar samo za plaćanje računa, surfovanje internetom, provjeru pošte, slušanje muzike itd.? Ili pokrećete bezbroj aplikacija odjednom? Trebate li računar za rad i da li su vam sigurnosne značajke važne? Ponekad vam je potrebno još više prostora za rad?

Tada je vrijeme za nadogradnju Windows 10 Home na Windows 10 Pro. Naći ćete udaljenu radnu površinu koja vam omogućava daljinsko upravljanje računarom, poslovnim umrežavanjem i mnogim drugim funkcijama.

Windows 10 Početna

Windows 10 Home ima bogatu kolekciju jedinstvenih aplikacija i drugih funkcija koje možete koristiti na mnogim platformama sa Microsoft nalogom, ali naravno na uređaju koji podržava Windows. Također je važno napomenuti da najčešće korištene aplikacije imaju određeni nivo sigurnosti.

Što se tiče produktivnosti, Windows 10 Home ima sve alate sa kojima ste upoznati, kao što su Microsoft Edge, e-pošta, Cortana virtualni pomoćnik, ekrani osjetljivi na dodir i mogućnost preuzimanja mnogih aplikacija koje nisu Microsoftove.

Za veliku većinu korisnika, sigurnost sistema je izuzetno važna. Windows 10 Home ima ugrađen sigurnosni sistem koji radi na principu prepoznavanja lica ili otiska prsta. Osim toga, Windows sigurnosni centar automatski skenira vaš računar na viruse. Zbog ove činjenice važno je samo redovno ažurirati sistem kako bi uvijek bio zaštićen od mogućih virtualnih prijetnji.

Windows 10 Pro

Ako vam je važno da vaše računalo ima određene poslovne značajke poput Windows Update for Business, BitLocker ili Enterprise Data Protection, svakako biste trebali isprobati Windows 10 Pro.

Windows 10 Pro idealan je ne samo za vlasnike malih preduzeća, već i za privatne osobe kojima je potreban viši nivo sigurnosti, ali i funkcionalnosti. Odličan je izbor za mala i srednja preduzeća koja nemaju tehničku podršku, a koja žele zaštititi svoje podatke i imati daljinski pristup i potpunu kontrolu nad uređajem.

Pročitaj  Kako isključiti Windows Defender u sistemu Windows 10?

Uz Windows 10 Pro možete upravljati svojim uređajima putem interneta i, naravno, s mnogim Microsoftovim uslugama. Nakon nadogradnje sustava Windows 10 Home moći ćete se daljinski povezati s radnom površinom ili bilo kojim drugim računarom sa sustavom Windows (potrebno je prijavljivanje i povezivanje).

Određene aplikacije možete zaključati radi veće produktivnosti i sigurnosti. Windows 10 Pro je sigurniji od Windows 10 Home u smislu da bolje štiti vaše poslovne podatke. Ako odlučite postaviti lokalni intranet unutar svoje tvrtke, Windows 10 Pro dopušta pristup samo ovlaštenim korisnicima.

Glavne razlike između Windows 10 Home i Windows 10 Pro

Najvažnija razlika u cijeloj ovoj priči je ta što Windows 10 Pro ima udaljenu radnu površinu koja vam omogućava da radite bilo kada i bilo gdje, što je ovih dana vrlo poželjno.

Osim toga, u sustavu Windows 10 Pro možete koristiti Hyper-V za stvaranje više virtualnog radnog prostora, što je ponekad također potrebno.

Konačno, još jedna, mogli bismo reći, prednost Windows 10 Pro je činjenica da se podaci mogu ažurirati putem oblaka; na ovaj način moguće je ažurirati više računara povezanih na centralni istovremeno, što štedi vrijeme.

Kako nadograditi Windows 10 Home na Pro?

Nadogradnja sustava Windows 10 Home na   Windows 10 Pro  uopće nije tako zahtjevna kao što se može učiniti na prvi pogled. No radi lakšeg snalaženja podijelit ćemo ga u nekoliko koraka.

1. Proverite verziju operativnog sistema Windows na svom računaru

Prije nego započnete nadogradnju, iznimno je važno provjeriti koristi li vaše računalo najnoviju verziju sustava Windows 10 Home ili je ažurirano na vrijeme. Da biste to provjerili, idite na   izbornik Start , upišite  About  (  O vašem računaru)  i kliknite. Otvorit će se prozor s postavkama. Idite dolje i provjerite trenutnu verziju u  sistemskim specifikacijama  . Ako piše da imate Windows 10 Pro, nema potrebe za nadogradnjom. Ako nemate ovu verziju, idite na korak 2.

Pročitaj  Apple iMovie: Pregled

2. Nadogradite 

Za uspješnu nadogradnju Windows 10 Home na Windows 10 Pro potreban vam je važeći ključ proizvoda i digitalna licenca. Ako ste ključ već kupili, unesite ga u isti prethodno otvoreni prozor. Nakon što Microsoft potvrdi ključ, od vas će se tražiti da ponovo pokrenete računar i nadogradite ga na noviju verziju.

Ako nemate važeći ključ, možete kupiti jednokratnu nadogradnju sistema iz Microsoft Store-a.

 3. Nadogradite pomoću digitalne licence

Kliknite izbornik  Start  , zatim  Postavke  , međutim  Ažuriranje i sigurnost  i aktivacija na licu mjesta  Ako ste kupili digitalnu licencu i imate najnoviju verziju sustava Windows 10 Home, nakon što odaberete  Otvori Microsoft trgovinu,  vidjet ćete dvije poruke:

  1. Install  opciju da instalirate Windows 10 Pro ili
  2. Kupite  opciju za kupovinu licence.

4. Nadogradite koristeći važeći ključ

Pritisnite  Start, Settings, Update & Security  i  Activation. Odaberite  Promijeni ključ proizvoda  i unesite rezultirajući ključ od 25 znakova. Pritisnite  Dalje  za početak nadogradnje Windows 10 Home na Windows 10 Pro. 

Ako je ključ ispravan, nadogradnja će uskoro započeti i završiti ponovnim pokretanjem računara.

By Lapan

ML Lapan je samouki računarski geek, freelancer za Wordpress i igrač iz Bosne i Hercegovine. Ima više od 15 godina iskustva u radu na računarima, internetu, web stranicama (većinom sa Wordpress stranicama).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Svi Smo Bliski

Problem, pitanje, hitan slučaj?

Ne ustručavajte se posjetiti centar za pomoć, mi vam možemo pomoći.

Copyright © 2019 ML Lapan.
All rights reserved

New Report

Close