Registrirajte se na forum.
Učestvujte u diskusijama i iznesite vaše stavove.
Kliknite ovdje.

Kako kupiti dobro računalo?

Kupnja računala nije nimalo lagan zadatak.
S obzirom na troškove mnogih strojeva na tržištu danas, morate se pobrinuti da ga ispravno kupite kako ne biste trošili novac na stvari koje u roku od godinu dana ne mogu zadovoljiti vaše potrebe.
Nisu svi strojevi isti, a ako niste upoznati s računalnim hardverom, možda će biti teško odrediti stupanj nejednakosti između njih.
Naravno, nisu sve potrebe korisnika računala iste, pa vam možda neće trebati neki od predmeta koji su uključeni u računalo, pogotovo kad ove značajke povećavaju cijenu.

Ovaj vodič trebao bi vam pomoći da bolje razumijete što će vam značiti sve komponente računala i olakšati vam odlučivanje šta trebate i koje elemente prioriteta.
Na taj ćete način moći više pravo računalo za sebe i izbjeći trošenje previše novca.

Desktop ili laptop?

Ovo je možda jedna od osnovnih dilema i može imati značajan utjecaj na ukupne troškove računala, uključujući troškove koji možda neće nastati u trenutku kupnje.
Općenito, ako prijenosno računalo i radna površina imaju iste specifikacije performansi, radna površina bit će jeftinija.
To možda nema nikakvog smisla jer je riječ o većem hardveru, ali sposobnost spakiranja velikog broja komponenata u uske prostore i potreba za baterijama povećavaju cijenu prijenosnih računala.

Ako planirate imati stabilnu radnu stanicu i ne trebate sa sobom nositi opću opremu, možete razmisliti o kupnji stolnog računala i uštedjeti novac ili potrošiti proračun koji omogućuje kupnju računala s višim specifikacijama.
Još jedna prednost radne površine je ta što je lakše održavati niske temperature jer ima dovoljno mjesta za snažni ventilator koji će pomoći produžiti vijek trajanja stroja i održati optimalne performanse.
Osim toga, lakše je zamijeniti dijelove i nadograditi komponente na stolnom računalu, što će spriječiti da vaše računalo zaostane za sve većim zahtjevima digitalnog svijeta.

Ako vam je često potrebno računalo u pokretu, izbor je jednostavan, prijenosno računalo.
Ako je to samo povremeni zahtjev za prenosivost, a sve što vam je potrebno je preglednik ili program za obradu teksta, tada možete pronaći jeftini tablet ili netbook za obavljanje posla, a kod kuće imati jako računalo u vidu stolnog računala.
Zapamtite, ako u paketu za radnu površinu nema monitora, još uvijek morate kupiti monitor.

Upoznajte procesor i šta on znači

Procesor je najlakše objasniti da je to mozak stroja.
Ako želite brzo računalo koje brzo pokreće programe, izvršava zadatke odmah nakon pokretanja programa i ne dopušta vam da čekate duže vrijeme, onda želite koristiti snažniji procesor.

Kratko i jednostavno, procesor ovisi o broju i brzini jezgri procesora izraženo u GHz ili gigahercima.
Brzina čipa će vam reći koliko se podataka može obraditi za koliko vremena, pa što je veći broj, to bolje.
Broj jezgri djeluje kao multiplikator jer je procesor zapravo niz jezgri od kojih svaka radi određenom brzinom.
Na primjer, jednojezgreni 3GHz procesor je puno sporiji od četverojezgrenog 3GHz procesora.

Više jezgri također može pomoći u izvođenju više zadataka, jer svaka jezgra može obrađivati ​​različite zadatke.
Ako ne upotrebljavate mnogo programa odjednom, možda će vam trebati samo jedna ili dvije jezgre bez odvajanja dodatnog novca.
Svakako pitajte koliko ima jezgri na čipu i kolika je brzina takta.

Ako želite razumjeti pravu glatkost procesora, provjerite referentni test na CPUBenchmarku.
Možete usporediti više različitih CPU-a da biste vidjeli imate li najbolje performanse.
Uz to, provjerite veličinu predmemorije L1, L2 i L3, , a što je veća to je bolje.
Također možete vidjeti koliko threadova procesor ima, više je opet bolje.

RAM

Kao što broj procesorskih jezgri u računalu utječe na njegovu brzinu i sposobnost izvođenja multitaskinga, tako isto veličina memorije s slučajnim pristupom ili RAM utječe na brzinu i kapacitet multitaskinga.

Danas se većina RAM-a mjeri u gigabajtima.
S više RAM-a vaše računalo može zadržati više podataka bez potrebe za prelaz na sporiji tvrdi disk.
Ako želite istovremeno održavati više zadataka i relativno brzo skakati između njih, korisno je imati više RAM-a.
Ako je vaša navika istovremeno otvaranje previše prozora web preglednika, tada će vam više RAM-a puno olakšati.

Naravno, RAM je više od same veličine.
Ako provjerite detalje RAM-a na računalu i ustanovite da je to DDR2-800, brzo možete shvatiti da je ovo brža memorija od RAM-a s oznakom DDR2-400, jer zadnji broj ukazuje na koliko miliona podataka RAM može prenijeti svake sekunde.
RAM također ima clock speed (brzinu) sličnu procesoru, i što je brži to bolji.
Međutim, brzina je ograničena brzinom matične ploče računala, pa ako želite kupiti RAM odvojeno od računala, saznajte brzinu matične ploče, nemojte kupovati brži RAM, jer će vas to možda koštati bez razloga, a također ne kupujte sporiji RAM, prisilit će vašu matičnu ploču da radi manjom brzinom.

Posljednji broj koji možete zabilježiti nalazi se u nazivu modula, gdje ćete možda vidjeti informacije slične PC3-8500, što znači da memorija može prenijeti oko 8.500 MB memorije u sekundi, što je veća to je bolja.

Hard disk

Svako računalo treba pohranu podataka, a ovo je upravo ono što RAM čini, ali većina toga će biti pohranjena na tvrdom disku.
Obično postoji nekoliko različitih opcija koje treba uzeti u obzir prilikom traženja tvrdog diska, ali pravi razlog leži u načinu na koji planirate koristiti računalo.

Ako planirate imati samo jedno računalo bez periferne opreme, možete odabrati veći tvrdi disk, jer će sve datoteke i programi biti pohranjeni na disk u računalu.
Ako ne planirate instalirati mnogo aplikacija na računalo i ne planirate pohranjivati ​​medije na računalo, možete odabrati manji tvrdi disk i uštedjeti novac.
Ako možete koristiti mali tvrdi disk, ali želite da bude vrlo brz, razmislite o odabiru SSD-a.

Što se tvrdi disk brže okreće, brže su informacije prikupljene s njega.
Stoga će između pogona od 5400rpm i pogona od 7200rpm ovaj drugi biti brži.
Ako istodobno na svoje računalo želite instalirati samo nekoliko glavnih programa i sve ostalo planirate pohraniti na vanjski uređaj, možete upotrijebiti SSD kako biste vaše računalo učinili bržim.

Grafika

U posljednje vrijeme proizvođači računala označavaju svoja računala kako bi se pohvalili AMD ili NVIDIA grafičkim karticama koje sadrže u računalima.
Međutim neka računala imaju slabije integrirane grafičke kartice.

Na vama je da izaberete, da li trebate jaču grafičku karticu, što bi značilo eksternu, ili vam ne treba jaka grafička kartica.

Naravno, u slučaju da se vaš rad odnosi na rad s uređivanjem fotografija, recimo koristićete Photoshop, ili ako ćete uređivati video zapise uz pomoć određenih video uređivača, sasvim sigurno vam treba eksterna i jaka grafička kartica.

Ako proučavate detalje GPU-a, o njima trebate razmišljati kao da zasebno imaju svoj vlastiti procesor i RAM.
Veća brzina i veći kapacitet RAM-a na grafičkoj kartici omogućit će joj da podnese veća grafička opterećenja i bude brža, a to će omogućiti bolji i glatkiji vizualni prikaz.
Brzina procesora kartice bit će jednako važna i moći će se promatrati na gotovo isti način kao i računalni procesor.

Periferne jedinice

Periferni uređaji na vašem računalu u potpunosti će se temeljiti na vašim potrebama, pa morate razmotriti trebate li ih i koliko ih treba.
Možda će vam trebati 10 USB priključaka, ili nešto slično.

Srećom, većina računalne periferne opreme odlučila je koristiti standard koji se odnosi na sve, od miševa i tipkovnica do tvrdih diskova i zaslona, ako pronađete odgovarajući kabel, čak i gitaru možete priključiti putem USB-a.

Moderna verzija USB-a zove se USB 3.0, što je brže od prethodne verzije, ali postoji i ažurirana verzija USB-a, USB Type-C, koja pruža gigabitnu propusnost i može nositi dovoljno snage za napajanje prijenosnih računala.

USB Type-C s vremenom će vjerovatno postati jedinstvena tehnologija koja se može koristiti za povezivanje svih uređaja.
Izbjegavajte upotrebu nebrendiranih kabela kada se radi o priključcima na računalima.

Ako planirate prenijeti velike količine podataka, provjerite imate li brzi USB priključak ili brzu bežičnu mrežu.
Druga mogućnost za određene velike vanjske uređaje, poput CD pogona i tvrdog diska je kupnja računala s eSATA priključkom koji će vam omogućiti da taj periferni uređaj uključite i imate solidno brz prijenos podataka.

Ako uređaj želite koristiti za zabavu, možda će vam trebati HDMI izlaz.
To će vam omogućiti da ga povežete s većinom modernih televizora za visokokvalitetni vizualni prikaz, ako TV namjeravate koristiti uz zvuk.

Ako radite sa fotografijama, SD utor može biti prikladan način za prijenos datoteka s fotoaparata na računalo.
Za računala s malim tvrdim diskovima, SD kartica se također može koristiti kao mali dodatak u ukupnoj memoriji računala.
Za pomalo pametne korisnike čak možete koristiti i SD kartice za ubrzavanje sustava.

Ako se planirate na mnogo mjesta povezati s mrežom i želite se povezati bežično, bolje je upotrijebiti ugrađeni Wi-Fi prijemnik umjesto nekakvog vanjskog Wi-Fi uređaja.
Ako imate stolno računalo, gnjavaže se možete riješiti dodavanjem Ethernet kabela izravno u računalo.

Baš kao i Wi-Fi, na računalu možete dobiti ugrađeni Bluetooth prijemnik, što bi mogao biti mudar potez.
Bilo da se radi o slanju zvuka u slušalice ili nečemu drugome, Bluetooth je prikladan način za olakšavanje i praktičnost ovih veza.

Želite li igrati igre na vašem računalu?

Da biste igrali najnovije grafičke igre na visokoj ili super razini i održavali visoku brzinu kadrova, morate pronaći uređaj sa veoma jakim performansama.
Moderne igre zauzimaju puno prostora, pa ako planirate instalirati više igara odjednom, morate imati veliki tvrdi disk i želite da to bude brzi pogon.

Pokretanje ovih igara također zahtijeva puno procesorske snage.
Ako planirate igrati igre i imati druge programe otvorene u pozadini, razmislite o povećanju, odnosno većem broju jezgri na procesoru.

Zaboravite integriranu grafiku.
Potrebna vam je posebna grafička kartica i visokokvalitetna grafička kartica.
Možda ćete moći rukovati nekim sadržajem na grafičkoj kartici srednje klase, ali premium kartica je vaš najbolji izbor.
Svakako trebate imati puno VRAM-a na kartici.

Nemojte ni slučajno razmišljati o prijenosnom računalu, dosnosno laptopu ukoliko želite igrati igre na njemu.
Laptop, kakav god on bio, nema dovoljno mejsta da se obezbjedi hlađenje koje bi omogućilo dobre performanse i solidan životni vijek laptopa.

Zaključno

Poput kupnje bilo kojeg skupog proizvoda, jedna od najvažnijih stvari prilikom kupnje novog računala je strpljenje.
Tehnologija se mijenja svakim danom, a ako danas kupite novo računalo, možda ćete primijetiti da će sutra biti proizvedeno novo računalo, a njegova cijena može biti jednaka cijeni računala koje ste upravo kupili.
Možda upadnete u logičnu petlju koja vas čeka unedogled, ali ključno je odabrati najbolje vrijeme za kupovinu.

Korisno je da uđete u prijateljski razgovor s web stranicom proizvođača, odnosno samim proizvođačem, jer oni vam često omogućavaju da mijenjate konfiguraciju po vlastitoj želji.

Također, ako imate sreće možda ćete naletiti na neku rasprodaju ili sniženje kod proizvođača.

Nemojte se bojati potrošiti nešto više novca kako biste nabavili jaču mašinu, jer svaka jača mašina vam garantuje da će se duže vremena nositi sa sve većim zahtjevima digitalnog svijeta.

Ako kupite jeftinije, možda ćete potražiti kupnju drugog novog računara mnogo prije nego što biste to inače učinili.

Lapan
Naše web mjesto je omogućeno prikazivanjem internetskih oglasa našim posjetiteljima.
Onemogućite vaš blokator i kliknite na ovaj tekst.