Kako instalirati karticu za proširenje?

Mnogo vrsta kartica za proširenje može se instalirati u računalo, uključujući audio, video, modem, mrežu, kartice sučelja itd.
U mnogim se slučajevima ove kartice za proširenje mogu uklopiti u utore zvane PCI utori na računalu.

Međutim, za video kartice i druge vrste video kartica mogu se postaviti u druge tipove utora, poput AGP utora ili PCI Express utora.
Prije kupnje i instaliranja kartica za proširenje, pobrinite se da znate da na računalu na matičnoj ploči postoje utori.

Da biste instalirali karticu za proširenje, isključite računalo, iskopčajte kabel za napajanje sa stražnje strane računala i uklonite bočnu ploču s osnove računala.
Trebali biste vidjeti matičnu ploču u bazi računala.
Utor za karticu za proširenje obično se nalazi na donjoj polovici matične ploče.

Potražite utor za proširenje iste vrste kao i kod kartice za proširenje.
Uklonite poklopac utora metalnog nosača koji odgovara jedinici za proširenje na osnovi računala ili ako želite nadograditi stariju karticu za proširenje, odvrnite i uklonite karticu za proširenje.
Ako želite zamijeniti karticu za proširenje, prvo uklonite staru karticu za proširenje.

Pažljivo umetnite karticu za proširenje u utor pod okomitim kutom od 90 stupnjeva, pazeći da vanjski konektor strši sa stražnje strane kućišta računala.
Lagano pritisnite da biste karticu do kraja gurnuli u utor.

Provjerite je li kartica za proširenje pravilno instalirana i upotrijebite uređaj za zaključavanje, na primjer, vijak, plastični ili metalni nosač za, itd.

Priključite kabel za napajanje u računalo, a zatim uključite računalo.
Nakon učitavanja računala u operativni sustav, instalirajte potrebne hardverske upravljačke programe i softver kako bi kartica za proširenje normalno radila.