Lapan

Informacije

Informacije o nama.

Dobrodošli na MLLapan Website.


ML Lapan je bosanskohercegovačka web društvena zajednica i magazin o tehnologiji, uključujući novosti i tutorijale o računarima, softveru, hardveru, igrama, web stranicama i drugo.
Osnovana je 2015. godine kao blog na domeni lapan.com.ba, a 2019. godine je promijenjena u sadašnji naziv i domenu ML Lapan (mllapan.com).
Autor i vlasnik stranice je Muamer Lapandić.

Ovdje možete pronaći na hiljade različitih postova, možete učestvovati u raznim diskusijama.
Saznajte više o računarima, softveru, hardveru, igrama, web stranicama.
Družite se s nama na našoj društvenoj platformi i upoznajte nove prijatelje ili pozovite stare da nam se pridruže.


O čemu se zapravo radi


Naša stranica bazira se na mnogim tehnološkim detaljnim uputstvima, tutorijalima, i drugim vrstama pisane pomoći.

Našu stranicu možete shvatiti kao “Online servis računara”, “Online servis telefona”, “Online magazin”, “Online upute”, “Socijalna zajednica (Social Network)”, “Online diskusije” i drugo.

Kao što vidite, mi baziramo naš blog na tehnološkoj osnovi ili tehnološkoj pomoći (pišemo upute o računarima, laptopima, telefonima, tabletima itd.), ali ne stajemo samo tu, dozvoljavamo našim korisnicima da imaju vlastiti socijalni zid, vlastite grupe i vlastite forume.

Da detaljnije pojasnimo način rada web stranice, pomenućemo neke stvari o kojima pišemo.


Iskrene recenzije


Pišemo neke postove poput “Najbolji mobiteli ove godine“, bez vanjskog utjecaja donosimo realne recenzije i rangiramo proizvode ili uređaje na fer osnovi.

Sada se pitate koja je razlika između nas i drugih na internetu.
Razlika je očita, mi ne vršimo reklamiranje određenih proizvoda tako što ćemo za iste reći da su najbolji u svojoj kategoriji, a tako to radi 90% web stranica na internetu, uzmu određeni iznos da bi napisali nerealnu recenziju s ciljem bolje prodaje određenog proizvoda koji ne zaslužuje da se nađe na toj poziciji i ima mnogo drugih boljih opcija.

Stoga, tu smo mi, donosimo realna recenzije za telefone, laptope, računare, softver, hardver, aplikacije i još mnogo toga.


Tutorijali ili upute


Pišemo tutorijale poput “Kako štampati s mobitela?” ili “Kako povezati mobitel sa štampačem?“, u postovima ove vrste idemo u krajnje detalje, pišemo sve na našem jeziku, a za lakše snalaženje na Engleskom jeziku u sustavima, na primjer, sustavu Windows imamo stranicu “Česti izrazi” gdje su prevedene najčešće korištene riječi na našoj stranici, ovo će vam olakšati snalaženje u našim uputama bez da poznajete Engleski jezik.

Opet ćete postaviti pitanje kao i na prethodnom primjeru, koja je razlika čitati našu stranicu ili pročitati neki drugi blog ili naći odgovore na forumu.
Imavši ovo u vidu, odgovor je jednostavan, novinske agencije ili tabloidi koji obično pišu novosti nisu specijalizirane za tehnologiju i mogu površno napisati neke stvari, a takvi tekstovi su nejasni, često prevedeni, neispitani, tako da i sam autor teško da razumije šta je napisao.
U drugom slučaju odgovori korisnika na platformama za diskusiju, kao što su forumi, mogu, često jesu neispravni, iznosi se više od jednog mišljenja, a kada isprobavate sve ono što vam govori nasumična osoba u diskusiji (forumu) možete nanijeti štetu svome uređaju, bilo da se radi o laptopu, računaru, telefonu ili nekom drugom uređaju, odnosno gadgetu.

Osnivač naše stranice ima 20 godina iskustva u radu na i sa računarima, poznaje softver i hardver, upoznat je i dalje nastavlja razumijevati nova tehnološka dostignuća i na najbolji mogući način pokušava našem čitatelju pojasniti tehnologiju.
Ostali urednici stranice imaju nešto manje iskustva, ali garantirano više iskustva od osoba koje će vam dijeliti savjete na platformama za diskusiju jer ne može svako postati urednik naše stranice, a da nema iskustvo.


Uvijek spremni pomoći


U bilo koje vrijeme možete nam se obratiti na forumima za diskusiju, ako se radi o ozbiljnim pitanjima i stvarima, nikada ne dopuštamo da vam sudionik odgovori tako što će vas odvesti u pogrešnom smjeru, dakle provjeravamo ozbiljne diskusije i zadržavamo samo precizne, jasne i odgovarajuće odgovore za odgovorajuće stvari.


Postovi


Nivoi članstva StarterVIP PRO imaju pristup velikom broju postova i tutorijala na stranici.
To su postovi od velike važnosti i pomažu nam da financiramo stranicu kada kupite neki od članskih računa da nas podržite.

Ukoliko je vaš članski nivo VIP ili PRO automatski pristupate Premium postovima.
Ovo je skup mnogobrojnih postova od velike važnosti kojima možete pristupiti ukoliko ste član navedenih nivoa članstva.


Forum


Forum se koristi za personalna pitanja, dakle, ako imate problem, mi vam pomažemo dijagnosticirati problem softvera ili hardvera, te isti riješiti na najbolji mogući način.
Ovo ne znači da samo možete tražiti pomoć u vezi hardvera ili softvera, možete na primjer tražiti informacije o tome koji biste štampač trebali kupiti, koji biste monitor trebali kupiti i slična pitanja, a mi ćemo dati odgovore kako da uskladite štampač, monitor ili neku drugu stvar sa postojećim hardverom.

Ako imamo poteškoća ili previše pitanja, u nekim trenucima može proći duže vrijeme prije nego vam stignemo odgovoriti.

Ukoliko vam se žuri i želite što prije dobiti pomoć, postoji Premium forum, u ovom dijelu foruma možete postavljati vaša pitanja i mi ćemo vam odgovoriti u roku od 24 do 48h.
Pomoću ovog foruma možete sami uraditi ispravke na svom uređaju, dobiti savjete bazirane na dugogodišnjem iskustvu i odgovore na sva tehnološka pitanja.
Ukratko rečeno, sve možete sami kada vam mi pomažemo u ovom forumu.
Nigdje drugo, osim u ovom forumu, koji vode tehničari s naše stranice, nećete dobiti stručne odgovore na vaša pitanja.
Ovaj forum se nalazi u okviru članskog nivoa PRO.


Socijalna platforma


Nudimo socijalnu platformu, veoma jednostavnu za korištenje, dijeljenje fotografija, video zapisa, mišljenja, tekstova itd.
Za razliku od drugih socijalnih platformi, ne trgujemo vašim podacima, što odlučite zadržati privatnim, to ostaje privatno.

Na socijalnoj paltformi, kao i na svim ostalim društvenim mrežama imate mogućnosti dijeljenja ažuriranja, možete otvoriti i vlastite grupe, te istima pridružiti forum.

Socijalni zid možete koristiti kao mejsto gdje dijelite vaše linkove, tekstove uputstva, koja mogu vama kasnije zatrebati, možete odrediti i privatnost istih.
Možete dijeliti i YouTube video zapise i drugo.


Grupe


U odnosu na vaše članstvo, možete se pridruživati ili čak izraditi vlastite grupe u kojima možete razgovarati o tematici za koju se odlučite (može biti u potpunosti nevezano za tehnologiju).

Na primjer, zainteresirani ste za C. Ronalda, njegov ste fan?
Možete otvoriti grupu C. Ronaldo, imati istoimeni forum, upravljati vlastitim korisnicima, imati zanimljive diskusije i drugo.

Ne mora to nužno biti grupa za zabavu, možete napraviti vlastitu grupu i koristiti je da spasite važne stvari za sebe, primate koga hoćete u grupu itd.

Osim navedenoga postoji još mnogo toga u ćemu možete uživati na našoj stranici, učlanite se i otkrijte sami.


Pojašnjenje paketa


Besplatno


Uz Besplatni račun možete učestvovati u diskusijama na Osnovnom forumu.


Starter


Uz Starter račun možete čitati Osnovne postove, učestvovati u diskusijama na Osnovnom forumu, dobijate vlastiti zid na kojemu možete dijeliti i pisati šta god želite, možete slati javne poruke drugim korisnicima i bivate uključeni u imenik naših članova tako da vas drugi mogu pronaći.


VIP


Uz VIP račun možete čitati Osnovne postove, dobijate pristup Premium postovima, učestvovati u diskusijama na Osnovnom forumu, dobijate vlastiti zid na kojemu možete dijeliti i pisati šta god želite, imate mogućnost pregledati grupe drugih korisnika, pregledati sadržaj tih grupa, zatražiti članstvo i pridruživati se grupama, slati javne poruke drugim korisnicima i bivate uključeni u imenik naših članova tako da vas drugi mogu pronaći.


PRO


Uz PRO račun možete čitati Osnovne postove, dobijate pristup Premium postovima, možete učestvovati u diskusijama na Osnovnom forumu, dobijate pristup Premium forumu u kojemu vam lično mi pomažemo s bilo kakvim problemom tehnološke naravi, dobijate vlastiti zid na kojemu možete dijeliti i pisati šta god želite, imate mogućnost pregledati grupe drugih korisnika, pregledati sadržaj tih grupa, zatražiti članstvo i pridruživati se grupama, kreirati vlastite grupe i pozvati druge da se pridruže, slati javne i privatne poruke drugim korisnicima, slati zahtjeve za prijateljstvo i bivate uključeni u imenik naših članova tako da vas drugi mogu pronaći.


Imajte na umu sljedeće stvari


  • Starter – Ima pristup Osnovnim postovima, ali ne i Premium postovima i Premium forumu.
  • VIP – Ima pristup Osnovnim postovima i Premium postovima, ali ne i Premium forumu.
  • PRO – Ima pristup Osnovnim postovima, Premium postovima i Premium forumu.

Podrška


Podržavamo cijeli svijet, za ljude koji razumiju jezik na kojemu pišemo.
Tako da ako se nalazite u Australiji, Americi, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Italiji itd., to je nebitna stvar, jedino je važno da razumijete ono o čemu pišemo, odnosno da govorite na našim jezicima.


Zašto se plaća?


Kao što smo već rekli postovi su od velike važnosti i uz te postove pokušavamo ostvariti dobit za održavanje stranice.
Odgovor smo već dali u ovome tekstu, ali ćemo svejedno ponoviti značajke.

  • Mi smo iskreni (Iznosimo vlastite stavove bazirane na stvarnim činjenicama.)
  • Precizne upute (Tutorijali i uputstva su precizni, bez nepotrebnog teksta i izravno objašnjavaju tematiku.)
  • Iskrene recenzije (Nemamo razlog da hvalimo ili kudimo proizvode, već o njima pišemo istinu.)
  • Ne trgujemo vašim podacima (Vaša privatnost je zagarantirana.)
  • Nismo plaćeni da reklamiramo (Ne reklamiramo ništa, ni na bilo koji način.)

Ukoliko ste došli sa stranice Nivoi članstva, kliknite ovdje da se vratite na istu.