HDD ili SSD? Koji je bolji?

Ponestaje vam prostora za pohranu podataka, vaš tvrdi disk je postao spor, kompjuter koči, trebate zamjenu diska, novi pc…

Želite kupiti novo računalo, pokvario vam se disk, ili se samo onako pitate šta je to HDD, a šta SSD, i koja je razlika?
Zašto je SSD skuplji?

Sve ćemo ovdje objasniti.

HDD je stari ili stara škola, Hard Disk Drive sa mehaničkim pločama i pokretnom glavom za čitanje i pisanje za pristup podacima.

HDD


SSD je Solid State Drive, noviji je i dosta brži od HDD-a, pohranjuje podatke na memorijske čipove.

Nameće nam se pitanje… Koliko je ustvari SSD brži od HDD-a?

E, ovdje možemo komotno reći da je razlika velika, kada sam prvi put se susreo sa SSD-om, nakon što sam koristio HDD pogone, osjetio sam veliku promjenu.
Kao da sam sišaos a bicikla i sjeo u nekakav space ship i pokrenuo neki svjetlosni pogon.
Sada otprilike imate uvid u to koliko je ustvari SSD bolja opcija, i zašto je skuplja.

SSD je izuzetno brz u svim područjima svog operiranja.
Najočitija razlika je kada kopirate neku veliku datoteku, na primjer neki video klip ili film koji uzima više GB prostora, tu se primijeti nevjerovatna razlika i brzina SSD-a naspram HDD-a.

Brzina HDD kopiranja je bila najviša od oko 150MB/s, a dok je brzina na SSD-u otprilike negdje oko 500MB/s, postoje i novije verzije SSD-a pod nazivom NVME ( Non-Volatile Memory Express) SSD.
NVME SSD može dostići brzinu od 3 000 do 3 500MB/s.

Kapacitet SSD-a i HDD-a

SSD je dosta skuplji od HDD-a, pa, prema tome trebate se odlučiti na koju žrtvu ste spremni i šta vama ustvari treba.
Ako volite da vaš računar bude brz, nemate živaca da čekate previše, definitivno izaberite SSD, ali onda ćete vjerovatno imati manje prostora, a to je druga žrtva, kompenzujte disk prostor za brzinu, ako vam je brzina značajna.

S druge strane ako vam je potrebno dosta disk prostora, a ne marite za brzinom, strpljiva ste osoba, onda izaberite HDD.

S vremenom će vjerovatno SSD u potpunosti zamijeniti HDD, ali to nam ostaje još da vidimo.

Životni Vijek SSD-a

O ovome se mnogo raspravlja, s obzirom da SSD piše podatke u ćelije i troši ih, predpostavlja se da SSD podržava do 3000 ćelijskih prepisa, a to ne zvuči kao velika cifra zar ne?

Novi SSD-ovi imaju takvu konfiguraciju da omogućavaju ravnomjerno raspoređivanje podataka u ćelije, i tako omogućavaju dulji vijek trajanja ćelija, a također imaju i rezervne ćelije, koje su spremne zamijeniti ćeliju koja otkaže.

Možda vas ovo zabrinjava, ali u principu, da disk svaki dan radi, 24 sata dnevno, opet će izdržati desetljeća.

Razlika u cijeni između HDD-a i SSD-a

Tržište uvijek varira tako da je nemoguće tvrditi razliku u cijeni na nekoj procentualnoj osnovi, ali, u osnovi SSD-a je skuplji od HDD-a,.
HDD od oko 500GB kapaciteta će biti nekih 85,00KM, dok će SSD istog kapaciteta od 500GB biti 265,00KM.
Razlika je očigledna, zar ne?

Naravno s vremenom će ova cijena padati, ali mislim da neće baš u kratko vrijeme.

Koji je bolji za igre, HDD ili SSD?

Današnje igre zahtjevaju jake kompjutere ne samo što se tiče jednog dijela kao što je drive pogon, nego cjelokupne konfiguracije.
SSD pobjeđuje ovdje, omogućava brže pokretanje igara, bržu komunikaciju unutar igre, manje će igra kočiti, nećete morati čekati da se pdoaci učitavaju ili trpiti neki lag prilikom irganja.

I šta na kraju da kupite?

Ako tražite jeftin način, odnosno treba vam drive samo za pohranu podataka, i dalje je ok HDD za takav posao.
Dobićete 1 ili 2TB za neku ok cijenu.

Za igre, moderne programe i sve što je moderno i brzo, a moderno i brzo automatski zahtjeva jaku konfiguraciju, onda pogodite šta vam treba?
Definitivno, SSD, pa makar i žrtvovali 75% disk prostora ne oklijevajte u ovom slučaju.