FL Studio: Mikser (Epizoda 5)

Krenimo s objašnjavanjem finalnog dijela uvoda u FL Studio.

Kliknite ikonu “Mixer” da biste pristupili mikseru.

 • Mikserom dodajete efekte svom zvuku.
 • Razmislite o odjeku / reverb, izobličenju ili izjednačavanju (EQ).
  Učinci miksera koriste se za oblikovanje zvuka na neki način kako bi pjesma zvučala dobro. To se naziva mixdown. Dobar miks zvuči vrlo čisto. Loš mixdown zvuči grozno i ​​neuredno.
 • Mikser sadrži mnogo umetnutih zapisa.
  Da biste instrument poslali u mikser, idite na Channel rack.
  Zatim pronađite odgovarajući instrument i pomaknite gumb lijevo. Broj 1 označava da je instrument umetnut na mixer channel 1.
 • Svaki instrument možete poslati na drugi channel u mikseru.
  To omogućava svakom instrumentu da postigne različite učinke, odnosno da se oblikuje sam za sebe i da se samo određenom instrumentu dodaju određeni efekti namjenjeni samo za taj instrument.
 • Da biste dodali efekat na umetnuti instrument u mikseru, jednostavno kliknite jedno od dostupnih mjesta, koje se nalaze s desne strane miksera i odaberite željeni efekt.
 • Efekti kako su hijerarhijski poredani tako će se i aplicirati na određeni instrument. Prvi efekt bit će i prvi efekt koji utječe na vaš instrument.
 • Konačno, svi efekti na mikseru automatski će proći kroz master ili glavni channel. Efekti postavljeni na glavnoj traci utjecati će na cijelu vašu pjesmu.

Razmišljajte o mikseru kao o mjestu koje utječe na oblik zvuka. Da biste uravnotežili svoje instrumente, općenito koristite klizač glasnoće na svakom mjestu za umetanje (mixer channel).
Ne trebaju se svi sadržaji reproducirati glasno. Dovoljno je pogledati mjerač glasnoće dok svirate kako biste stekli dojam o glasnoći određenog isntrumenta.

Imajte na umu da mixdown može biti pravi oblik umjetnosti. Ima toliko elemenata da bi ga potpuno razumijeli. Međutim, sve dok imate neko znanje i praksu, brzo možete postati jako dobri.