Excel: Formati brojeva

Zašto koristiti digitalni format?

Format ne samo da vaše proračunske tablice čini lakšim za čitanje, već ih čini i lakšima za upotrebu. Kada primijenite brojčani format, možete tačno odrediti koje su vrijednosti spremljene u ćeliji u proračunskoj tablici.

Primjena formata brojeva

Kao i kod drugih vrsta formatiranja, poput promjene fontova, primjenjivat ćete format broja odabirom ćelija i odabirom željenih opcija oblikovanja.

Idite na karticu Home, kliknite na Number Format iz padajućeg izbornika Number grupe, i izaberite željeni format.
Kliknite jednu od brzih naredbi za oblikovanje broja ispod padajućeg izbornika.
Možete odabrati i željenu ćeliju i pritisnuti Ctrl + 1 na tipkovnici kako biste pristupili drugim opcijama digitalnog oblikovanja.

Ispravna upotreba brojnih formata

Formatiranje brojeva je više od odabira ćelija i primjene oblika. Proračunske tablice zapravo mogu automatski primijeniti oblik broja na temelju načina unosa podataka. To znači da ćete trebati unijeti podatke na način koji program može razumjeti, a zatim osigurati da ćelija koristi odgovarajući oblik broja.

Postotak formata

Korisni format broja je format postotka (%).
Pokažite postotke, poput 40% ili 75%.
Ova je značajka posebno korisna pri izračunavanju sadržaja kao što su troškovi poreza ili poslovni savjeti.
Kad nakon broja unesete znak postotka (%), format broja automatski se primjenjuje na tu ćeliju.

Formati datuma

Kad god se koristi datum, oblik datuma treba koristiti da bi se proračunskoj tablici najavio određeni datum kalendara, kao što je 25. Maj 2020.
Format datuma omogućuje vam i korištenje moćnog skupa datuma značajki koji koriste informacije o vremenu i datumu za izračunavanje odgovora.

Savjeti za oblikovanje broja

Primjena oblikovanja broja na cijelu kolumnu

Ako planirate koristiti jednu kolumnu za određenu vrstu podataka (kao što je datum ili postotak), možda ćete otkriti da je najlakši način da kliknete na slova kolumne i primijenite željeni oblik broja. Imajte na umu da zaglavlje redaka obično ne utječe na oblik broja.

Dvaput provjerite svoje vrijednosti nakon primjene oblikovanja broja

Ako primijenite brojčani format na postojeće podatke, možete dobiti neočekivane rezultate. Na primjer, primjena formata postotka (%) na ćeliju s vrijednošću 7 rezultirala bi u 700% umjesto 5%. U tom slučaju trebate ispravno unijeti vrijednosti u svaku ćeliju.