Šta je DVI? (Digital Visual Interface)

DVI je akronim za Digital Visual Interface i naziv je računalnog video sučelja koje je razvila Radna grupa za digitalni prikaz (DDWG). DVI funkcija ima visoku izlaznu kvalitetu i može se koristiti za spajanje računala na LCD. DVI je kompatibilan s VGA dijelom standardnog digitalnog (DVI-D) multimedijskog sučelja visoke razlučivosti (HDMI) i analognog načina (DVI-A).

DVI je najčešće korišteni digitalni kabel za povezivanje LCD monitora. DVI je nasljednik VGA priključka jer se koristi za LCD-ove, a možemo ga nazvati i PC konektor. DVI prenosi samo videozapise. HMDI kabeli su obično prikladniji za TV.

Pročitaj:   Šta je Mrežni Prekidač?

Razlika između HDMI i DVI

Glavna razlika između HDMI-ja i DVI-ja je HDMI za video i audio. DVI prenosi samo videozapise. U pogledu maksimalne razlučivosti, DVI može podnijeti 1920 × 1200 @ 60Hz, što je veće od propusne širine 1920 × 1080 @ 60Hz koja je potrebna za HD od 1080p. Ali sada, s novim HDMI kabelom (HDMI 1.4), HDMI može postići maksimalnu razlučivost od 4k x 2k.

By Lapan

ML Lapan je računalni geek, wordpress freelancer i gamer iz Bosne i Hercegovine. Ima 15 godina iskustva u radu na računaru, internetu, web lokacijama (najviše s Wordpress web stranicama). Po zanimanju je ekonomski tehničar, iako se trenutno ne bavi ovom vrstom posla. Na ovom blogu objavljuje gameplay snimke nekih igara koje voli igrati, te neke druge interesantne članke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Svi Smo Bliski

Problem, pitanje, hitan slučaj?
Ne oklijevajte posjetiti centar za pomoć, Mi vam možemo pomoći.