Registrirajte se na forum.
Učestvujte u diskusijama i iznesite vaše stavove.
Kliknite ovdje.

Može li virus oštetiti hardver računala?

Budući da je računalni virus samo kod, on fizički ne oštećuje računalni hardver.
Međutim, to može uzrokovati oštećenje hardvera ili opreme koju kontrolira računalo.
Na primjer, virus može uzrokovati da računalo isključi ventilator za hlađenje, uzrokujući pregrijavanje računala i oštećenje hardvera.

Većina računalnih virusa dizajnirana je samo za ciljanje računalnih podataka.
Uz to, moderni hardver je teško oštetiti virusom.
Ako postoji problem s hardverskim uređajem vašeg računala, to vjerovatno nije zbog virusa.

Oštećeni Upravljački Programi

Iako virusi možda ne napadaju hardver, softverski pogonitelji koji dopuštaju hardverskim uređajima da komuniciraju s računalima mogu biti napadnuti ili oštećeni.

Ako se to dogodi, uređaj može raditi loše, ali neće fizički oštetiti hardver. Imajte na umu da može doći do problema sa samim upravljačkim programom ili je neki drugi softver oštetio upravljački program, a ne virus. Da biste riješili ovu vrstu problema, pogonitelj hardvera mora se ponovo instalirati.

Oštećen BIOS

Jedan od najpoznatijih virusa koji napada hardver je Černobil virus. Černobilski virus prvi je put otkriven 1999. godine i oštetio je podatke na tvrdom disku, a ponekad i BIOS-u matične ploče. Kada se BIOS računala sruši, to će uzrokovati da se računalo ne pokrene. Međutim, ovaj virus neće nanijeti fizičku štetu BIOS-u. Uništit će samo BIOS kod, ako se BIOS čip zamijeni, računalo će se ponovo pokrenuti. Današnja računala također koriste EEPROM, što vam omogućava ponovno pokretanje BIOS-a i upravljačkog softvera bez zamjene čipa. Stoga, ako virus zarazi suvremeni BIOS, može se ponovno probuditi s ažuriranim BIOS-om.

Šta je sa PDoS-om?

PDoS napad (uskraćivanje usluge) nije virus, već napad u kojem osoba može koristiti firmver mrežnog uređaja zlonamjernog koda. Ako je firmver programiran za izvođenje zlonamjernih operacija (na primjer, onemogućavanje nadzornika temperature), ti napadi mogu oštetiti hardver ili uređaj možda neće raditi zbog oštećenog upravljačkog softvera.

Šta je sa Stuxnetom?

Složeni virusi poput Stuxneta dizajnirani su tako da unište hardver koji kontrolira računalo. Na primjer, Stuxnet je usmjeren na centrifuge u iranskim koncentracijskim postrojenjima. Nije oštećen nijedan računalni hardver, međutim, virus je oštetio centrifugu jer je onemogućio sve alarme u sustavu koji su upozoravali na određene probleme. Budući da su sigurnosne mjere onemogućene, ovaj je virus možda oštetio hardver. Međutim, ovo je jedan od najkompleksnijih virusa ikada, ciljanih na specifične uređaje. Ako je vaše računalo zaraženo Stuxnet-om, to neće pomoći.

Zašto programeri virusa možda ne žele napadati hardver?

Osoba koja je stvorila virus najvjerojatnije je stvorila virus za novac, nadzor ili kontrolu računala. Pokušaj pisanja virusa koji oštećuje hardver ne pomaže u postizanju tih ciljeva, niti pomaže širenju virusa na druga računala.

Lapan
Naše web mjesto je omogućeno prikazivanjem internetskih oglasa našim posjetiteljima.
Onemogućite vaš blokator i kliknite na ovaj tekst.