Registrirajte se na forum.
Učestvujte u diskusijama i iznesite vaše stavove.
Kliknite ovdje.

Kako provjeriti ima li računalo virus?

Windows operativni sustav je podložan virusima, te stoga računala sa sustavom Windows ponekad su zaražena virusima i drugim zloćudnim softverom, ali nije svako sporo i čudno ponašanje vašeg računala uzrokovano virusom.

Koristite ovaj članak kao uputu da provjerite da li je vaše računalo zaraženo virusom ili nije.

Kada možemo posumnjati na komjuterski virus?

Uglavno, usporen, odnosno loš rad, padovi sistema, zamrzavanje i slične situacije u kojima se nađe naše računalo ponekad mogu ukazivati ​​na viruse ili druge vrste zlonamjernog softvera.
Mada, to nije uvijek slučaj, jer postoje mnogi drugi uzroci problema koji mogu usporiti računalo.

I ako održavate vaše računalo, ne znači da ne može biti zaraženo virusom.
Virusi prije mnogo godina su bili takvi da su zauzimali puno resursa na računalima, međutim, virusi koje imamo danas znaju se sakriti i koristiti veoma mali dio resursa.
Moderni zlonamjerni softver može se tiho i prikriveno skrivati ​​u pozadini, pokušavajući izbjeći otkrivanje, što može zabilježiti broj vaše kreditne kartice i druge osobne podatke.

Ako primijetite da se vaše računalo ponaša čudno, to uistinu može ukazivati ​​na to da imate zlonamjerni softver.
Čudne aplikacije na sustavu također mogu ukazivati ​​na zlonamjerni softver, ali nema garancije da je to zaista zlonamjerni softver.
Procesi neke aplikacije mogu biti u sklopu normalnog i zakonitog softvera u sustavu.

Zlonamjerni softver se veoma teško može pronaći bez skeniranja vašeg računala.
Ponekad zlonamjerni softver uzrokuje probleme s računalom, a ponekad ne pravi nikakve probleme, osim što se šunja u pozadini i krade vam podatke
Jedini način da se utvrdi postoji li zlonamjerni softver je provjera sustava.

Kako znati da li je određeni proces ustvari virus?

Često se desi da posumnjamo na virus kada vidimo čudan ili više čudnih procesa unutar “Upravitelja Zadataka / Task Manager“.
Upravitelj Zadataka otvaramo pritiskom na Ctrl + Shift + Esc ili desnim klikom na programsku traku sustava Windows i odabirom izbornika “Upravitelja Zadataka / Task Manager” proces.

U Upravitelju Uređaja je sasvim normalno vidjeti puno procesa, ukoliko vam je prikaz manji popis, kliknite na opciju “Više Detalja / More Details“. Mnogi od procesa koji se nalaze u Upravitelju Zadataka imaju čudna imena, ali to je opet sasvim normalno, jer Windows sadrži mnogo pozadinskih procesa, proizvođači računala isto tako dodaju neke pozadinske procese, a aplikacije koje instalirate često dodaju procese također.

Zlonamjerni softver obično, iako moramo naglasiti, ne uvijek, troši puno resursa procesora, memorije ili diska i ovdje se može istaknuti u odnosu na ostale procese.
Ako želite znati je li određeni program zlonamjeran, desnom tipkom miša kliknite program u Upravitelju Zadataka i odaberite “Pretraži Internet / Search Online” za više informacija.

Ako se tijekom ovog postupka pretraživanja procesa na internetu pojave informacije da se radi o zlonamjernom softveru, možda imate zlonamjerni softver.
Međutim, nemojte pretpostavljati da je vaše računalo bez virusa samo zato što program izgleda zakonito.
Recimo ako imate proces za koji bismo predpostavili da je Firefox, odnosno firefox.exe, to ne mora značiti da je zakonit jer to može biti zlonamjerni softver pod istim imenom kao Firefox preglednik, smješten u drugoj mapi sustava. Ako ste zabrinuti da možda imate zlonamjerni softver, preporučujemo vam da skenirate sa anti-malware softverom.

Kako skenirati računalo na viruse?

Sustav Windows 10 prema svojim zadanim postavkama ima integriranu sigurnosnu aplikaciju Windows Defender i koristi ju za skeniranje na računalu zbog zlonamjernog softvera.
Međutim, možete izvršiti i ručno skeniranje.
Za ručno skeniranje u sustavu Windows 10 otvorite izbornik Start, upišite “Sigurnost / Secutiry“, a zatim pritisnite prečac “Windows Sigurnost / Windows Security” da biste otvorili Defender.
Također možete ga otvoriti putem Postavke / Settings > Ažuriranje i Sigurnost / Update & Security > Windows Sigurnost / Windows Security > Otvori Windows Sigurnost / Open Windows Security.

Kliknite “Zaštita od virusa i prijetnji / Virus & threat protection” da biste pokrenuli skeniranje zlonamjernog softvera.
Kliknite “Brzo skeniranje / Quick Scan” kako biste skenirali sustav na zlonamjerni softver. Sigurnost sustava Windows skenirat će i pružiti rezultate. Ako se nađe bilo koji malware, on će se automatski ukloniti iz računala.

Nadalje, prema mom i mišljenju mnogih drugih, postoje mnogo bolja rješenja za skeniranje zlonamjernog softvera unutar sustava Windows.
Najbolje rješenje, koje je uejdno i besplatno je Malwarebytes.

Mi, ovdje, preporučujemo Malwarebytes kao savršen skener na zlonamjerni softver za Windows računala, a pruža dodatni sloj zaštite vašem računalu. Besplatna verzija Malwarebytesa omogućuje ručno skeniranje radi provjere virusa i drugog zlonamjernog softvera na vašem računalu.
Plaćena verzija dodaje zaštitu u stvarnom vremenu, međutim, ako samo želite testirati računalo na zlonamjerni softver, besplatna verzija funkcionira savršeno za taj zadatak.

Instalirajte Malwarebytes, pokrenite program, ažurirajte ga, a zatim napravite prilagođeno skeniranje, odnosno prilagođeni zadatak skeniranja, tu označite skeniranje na sve moguće potencijalne zlonamjerne stvari i označite sve diskove i particije.
Skeniranje će potrajati, ali ćete bar sigurno znati je li vaše računalo zaraženo ili nije.

Lapan
Naše web mjesto je omogućeno prikazivanjem internetskih oglasa našim posjetiteljima.
Onemogućite vaš blokator i kliknite na ovaj tekst.