Registrirajte se na forum.
Učestvujte u diskusijama i iznesite vaše stavove.
Kliknite ovdje.

Ekran monitora ne prikazuje ništa ili je crn

Ako naiđete na problem na računalu da prilikom uključivanja računala postoji samo crni ekran, pogledajte ovaj članak za rješavanje problema.

Monitor nije uključen

Možda se čini očiglednim, ali provjerite je li monitor uključen. Ako ne vidite indikator napajanja na prednjoj ili donjoj strani monitora, ponovno pritisnite gumb za uključivanje. Ako indikator i dalje ne svijetli nakon nekoliko pokušaja, prijeđite na sljedeći odjeljak.

Računalo spava

Ako napustite računalo i vratite se na crni ekran, računalo možda spava. Pokušajte pomaknuti miš klikom na tipku miša ili pritiskom bilo koje tipke da biste ga probudili. Ako nijedna od ovih operacija nije uspješna, pritisnite gumb za uključivanje.

Labava ili nepravilna veza

HDMI kabel

Provjerite je li podatkovni kabel monitora pravilno spojen na računalo. Treba ga u potpunosti umetnuti i učvrstiti na mjestu. Većina novih zaslona koristi DVI ili HDMI kabele i portove.

Provjerite napojni kabel

Osigurajte da plavi, zeleni ili narančasti pokazatelji na prednjoj ili donjoj strani rade, što pokazuje da se monitor napaja.

Ako indikator ne vidite na monitoru, obavezno ga priključite u zidnu utičnicu. Ako možete ukloniti kabel napajanja s stražnje strane monitora, pokušajte ga zamijeniti ga drugim napajanjem, drugim kablom.
Ako ne možete uključiti monitor nakon pokušaja upotrebe drugih zidnih utičnica i kablova, monitor je oštećen i treba ga zamijeniti.

Provjerite status LED-a

Ako je indikator stanja narančast ili treperi, provjerite da monitor nije u režimu mirovanja pomicanjem miša ili pritiskom tipki na tipkovnici. Ako to ne pomaže, spojite podatkovni kabel na računalo i stražnju stranu monitora, a zatim ponovno pokrenite računalo.

Pokušajte s drugim kabelom

Ako je monitor uključen, ali slika još uvijek nije vidljiva, možda postoji problem s podatkovnim kabelom. Pokušajte koristiti druge kablove za DVI, HDMI ili DisplayPort.

Povećajte svjetlinu i kontrast

Ako možete vidjeti izbornik postavki zaslona, ​​čak i ako je zaslon prazan, možda ćete trebati povećati svjetlinu i kontrast.

Problem s hardverom

Ako slijedite gore navedene prijedloge, ali i dalje imate isti problem, vaše računalo može imati oštećen monitor, video karticu ili matičnu ploču. Najbolji način da se utvrdi ovaj problem je da isprobate sljedeće prijedloge.

Pozajmite tuđi monitor i povežite ga s računalom

Ako se na vašem računalu nalazi drugi monitor, možete sigurno pretpostaviti da je monitor oštećen i treba ga zamijeniti. Iako se monitori mogu popraviti, oni su obično jeftiniji i lakše ih je kupiti.

Isključite monitor i povežite ga s drugim računalom

Ako vaš monitor radi na drugom računalu, video kartica može biti oštećena. Pokušajte ukloniti video karticu s pogođenog računala i instalirati je na drugo računalo. Ako se ne može koristiti na drugom računalu, video kartica je oštećena i treba je zamijeniti.

Ako se monitor i video kartica koriste s drugim računalom i uspješno rade, možda je vaša matična ploča neispravna.

Provjerite matičnu ploču.
Ako ustanovite da je matična ploča oštećena ili ne možete uspješno pokrenuti nijedan test, preporučuje se zamjena matične ploče da biste riješili problem sa zaslonom.

Lapan
Naše web mjesto je omogućeno prikazivanjem internetskih oglasa našim posjetiteljima.
Onemogućite vaš blokator i kliknite na ovaj tekst.