Registrirajte se na forum.
Učestvujte u diskusijama i iznesite vaše stavove.
Kliknite ovdje.

Kako izbrisati datoteku, direktorij ili mapu u sustavu Windows?

Brisanje računalnih datoteka, direktorija ili mapa razlikuje se ovisno o metodi koja se koristi i operativnom sustavu. Odaberite iz članka vama najdražu metodu, a niz opcija donosimo u nastavku.

Tipka za brisanje

  1. Pronađite stavku koju želite izbrisati, jednim klikom na datoteku ili mapu označite je, a zatim pritisnite tipku “Izbriši / Delete” na tipkovnici.
  2. Možete koristiti “Moje računalo / My PC ili This PC” ili Windows Explorer da biste pogledali mjesto datoteke ili mape.

Kliknite desnom tipkom miša za brisanje datoteke ili mape

  1. Otvorite “Moje računalo / My PC ili This PC” ili “Windows Explorer“.
  2. Pronađite datoteku ili mapu koju želite izbrisati i kliknite je desnom tipkom miša.
  3. U skočnom izborniku odaberite opciju brisanja, “Izbriši / Delete“.

Uklonite iz izbornika datoteke

  1. Otvorite “Moje računalo / My PC ili This PC” ili “Windows Explorer“, pronađite i odaberite datoteku ili mapu koju želite izbrisati, kliknite datoteku u gornjoj traci izbornika, a zatim odaberite “Izbriši / Delete“.

Problemi s brisanjem

Određene datoteke i mape mogu se zaštititi od brisanja enkripcijom ili zaštitom lozinkom.
U tom će se slučaju od vas tražiti da unesete lozinku za dešifriranje ili uklanjanje zaštite lozinkom.

Datoteka se može postaviti kao datoteka samo za čitanje, što znači da se može otvoriti samo za gledanje i ne može se mijenjati ili brisati.
Kada pokušate izbrisati datoteku samo za čitanje, dobit ćete poruku u kojoj stoji da je datoteka zaštićena od pisanja i da se ne može izbrisati. Trebat ćete izmijeniti dopuštenja kako biste mogli izbrisati datoteku.

Neke datoteke mogu se obrisati samo s administratorskim pravima. Za brisanje tih datoteka morate imati administratorska prava. Ako koristite radno računalo, osoblje za tehničku podršku je obično jedini korisnik koji ima prava administratora računala.

Drugi mogući razlog za brisanje datoteka ili mapa je virus ili zlonamjerni softver. Virusi i zlonamjerni softver sprječavaju promjene ili brisanje datoteka ili mapa. U ovom slučaju morate izbrisati virus kako biste izbrisali datoteke ili mape koje su pogođene.

Lapan
Naše web mjesto je omogućeno prikazivanjem internetskih oglasa našim posjetiteljima.
Onemogućite vaš blokator i kliknite na ovaj tekst.