Registrirajte se na forum.
Učestvujte u diskusijama i iznesite vaše stavove.
Kliknite ovdje.

Besplatno pokrenite vlastitu internet radio stanicu

Ako ste ona osoba koja inzistira na odabiru popisa za putovanje umjesto da samo postavi reprodukciju glazbe, tada ste rođeni za radio postaju.
Srećom, ne morate dopustiti da svakodnevni život bude vaš način širenja mašte.
Sve dok imate računalo sa širokopojasnom vezom, imate sve što vam je potrebno da omogućite svima da slušaju radio razgovore ili glazbu.

Brzi način

Kako biste glazbu prijateljima prenijeli brzo, to možete lahko učiniti koristeći 3,5 mm RCA audio kabel, jedan kraj priključiti u utičnicu za mikrofon, a drugi kraj u utičnicu za slušalice, a zatim pokrenuti Skype sesiju ili se prijavite za račun da biste počeli koristiti usluge streaminga putem interneta, poput Twitch TV ili YouTube.

Pitate se zašto Twich i YouTube, kada se ovi servisi koriste za video stream?
Da, ovi servisi se koriste za video stream, ali nema zabrane da postavite određenu sliku kao pozadinu sa tzekstom, ili mijenjate pozadine u vide slideshow-a, dok mijenjate muziku u pozadini.

Računalo će hraniti vaš audio izlaz i emitirati ga bilo kome u streamu.
Sve što morate učiniti je otvoriti MP3 player po vašem izboru i spremni ste za rock.

Slijedite korake u nastavku i imat ćete internetsku radio stanicu koja se može emitirati na Icecast ili Shoutcast poslužitelje poput velike radio stanice.

Detaljnije upute

Odlučite se o svom konceptu

Prije nego što se posvetite bilo čemu, vrijedi si odvojiti vrijeme i razmisliti o tome kakvu postaju želite.
To znači razmotriti opseg, suradnike i sadržaj kako bi se osiguralo da svi programi budu zaštićeni.
Ako planirate surađivati ​​s drugim suradnicima i radijskim DJ-ima na radiju, obavijestite ih o tim raspravama kako biste bili sigurni da su svi na istoj stranici od početka.

Evo nekoliko ključnih pitanja:

 • Hoće li moja stanica puštati samo muziku?
 • Kakvu muziku želim da moja stanica svira?
 • Hoće li biti radio voditelja / radio DJ-a?
  Ako da, koliko i koliko često će biti radio emisija?
 • Kakve će teme pokrivati ​​radio emisija?
 • Hoće li voditelj radio emisije voditi intervjue i ako da, kakve?

Brendirajte svoju stanicu

Prije pokretanja internetske radio stanice, neke preliminarne odluke koje morate donijeti povezane su s nazivom i programom vaše postaje.
Ovaj bi postupak trebao uzeti u obzir tko je vaša publika, poruku koju želite prenijeti i ocjenu onoga što već postoji.
Važno je provjeriti ne krši li naziv vaše radne stanice ili bilo koji drugi element njene marke postojeće zaštitne znakove.

Ako zanemarujete ideje o imenima, možete koristiti i internet generatore imena.

Provjerite zakone o autorskim pravima

Zakon o autorskim pravima u vašoj zemlji još je jedan ključni element koji morate uzeti u obzir kako biste izbjegli pravna pitanja.
Ako vaša emisija nije mjuzikl, to možda neće predstavljati problem.
Međutim, ako želite puštati glazbu, trebate zatražiti dopuštenje.
Cijena ovisi o brojaču kojim poslujete i broju koji želite emitirati.
Korištenje glazbe besplatno može smanjiti troškove, ali možda ćete ipak trebati kupiti jednokratnu licencu.
Besplatnu glazbu možete dobiti s mnogih mjesta, uključujući Youtube, Audio Blocks i Jamendo.

Blog Broadcast Law sadrži puno korisnih informacija i više poveznica povezanih s pravnim pitanjima vezanim uz upravljanje vlastitom mrežnom radio stanicom, dok copynot.org odgovara na često postavljana pitanja o autorskim pravima na glazbu, iako imajte na umu da se ovi zakoni mogu primjenjivati ​​samo u Sjedinjenim Državama.
Važno je imati na umu da zakoni o licenciranju glazbe mogu biti komplicirani i razlikovat će se ovisno o tome gdje se nalazite, pa ako imate pitanja, najbolje je da se za pomoć obratite posebnom pravnom savjetniku.

Sakupite opremu

Za pokretanje internetske radio stanice ne treba vam velik proračun ili čak vrlo skupa oprema.
Trebate samo početi koristiti mikrofon, par slušalica i registriranu radio stanicu, na primjer na Radio CO, Airtime Pro, Radio Jar, Radio King, Shoutcast i slično.
Ako mislite da vam je potrebno relativno jednostavno postavljanje, tada će USB kondenzatorski mikrofon poput Rode Podcaster pružiti sveobuhvatan komplet “plug and play” koji ne zahtijeva gotovo nikakvo tehničko znanje ili vrijeme za postavljanje.
Za početak emitiranja priključite slušalice u priloženu 3,5 mm utičnicu.

Za one koji planiraju napraviti složenije postavke, možda ćete trebati uložiti u dodatke kako biste dodali više značajki u “studio”.
Audio sučelja poput Focusrite Scarlett pretvaraju audio signale konvencionalnih XLR studijskih mikrofona u visokokvalitetne digitalne izlaze.
Može se koristiti bilo koja kombinacija mikrofona s univerzalnim XLR sučeljem, ali kondenzatorski mikrofoni s velikom membranom (LDC) poput Rode Broadcastera najbolji su za hvatanje glasa.

Dodavanje miksera u postavke omogućit će vam fizičko upravljanje više ulaznih kanala bez potrebe za oslanjanjem na softversku mješalicu, odnosno mikser.
Bilo koja obična mješalica zvuka može se koristiti zajedno s XLR audio sučeljem.
Namjenski “radio” digitalni stolovi pružaju emiterima dodatne značajke, poput namjenskog telefonskog ulaza i ugrađenih efekata, ali su i vrlo skupi.

Pronađite vijesti koje ćete podijeliti

Ako će se vaša internetska radio postaja usredotočiti na vijesti, trebate osmisliti strategiju planiranja vijesti prije nego što emisija krene uživo.
Jedan od načina je registriranje RSS feedova svih blogova i web stranica s vijestima koje obično pratite te prikupljanje na jednom mjestu.
Na ovaj način možete staviti sve potrebne materijale na jedno mjesto prilikom pripreme za izvedbu.

U tu svrhu možete koristiti i razne mrežne alate.

 • Feedly vam omogućuje da se “pretplatite” na razne vijesti i blogove, te ima mogućnost stvaranja različitih popisa za organiziranje sadržaja.
 • Tweetdeck je također koristan alat za prikupljanje sadržaja s Twittera, omogućavajući vam da unesete različite pojmove za pretraživanje i pregledate sav sadržaj povezan s tim riječima odjednom.
 • Google Alerts djeluje slično, dopuštajući korisnicima da se prijave za specifične pojmove pretraživanja, iako ih šalju e-poštom.
  Ako, primjerice, vodite sportske programe, možda će vas zanimati vijesti o nogometu.
  Sve što morate učiniti je postaviti podsjetnik za riječi “nogomet”, a Google će vijesti o ovoj temi slati izravno u vašu pristiglu poštu.
  Učestalost ovih upozorenja također možete prilagoditi svojim potrebama.
Lapan
Naše web mjesto je omogućeno prikazivanjem internetskih oglasa našim posjetiteljima.
Onemogućite vaš blokator i kliknite na ovaj tekst.